• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Gårdsdestilleri från 1820-talet grävs ut

av Redaktionen
3 apr


 Gamla tider   Arkeologer gräver ut ett gårdsdestilleri i Skottland för första gången. Det handlar om ett av landets första licensierade gårdsdestillerier. James Smith tog i oktober 1825 ut licens för en panna på farmen Blackmiddens i Cabrach. Senare följde destillerierna Cabrach, Lesmurdie och Tamnaven. Vi befinner oss i Eastern Highlands, söder om Keith och öster om Glenlivet.

Ruinerna av Blackmiddens farm och destilleri i Upper Cabrach

Smith gjorde 11 500 liter första året. Han gjorde även grainwhisky, som i liggarna noteras ”corn” och refererar till omältat korn. Kornsorter var Bere och Bigg. 1830 var Smith uppe i 22 000 liter av båda varianterna. Men 1833 upphörde produktionen. Och 1851 försvann resterande pannor från socknen när Tamnaven och Cabrach gav upp. Ingen av destillatörerna hade lagerhustillstånd vilket innebar att spriten såldes som den var efter några månader eller veckor i fat. Orsaken till misslyckandet var konkurrensen. Framförallt från illegala operatörer som slapp skatt men också från den uppsjö av nya licenser som utfärdades mot slutet av årtiondet.

På 1830-talet var 30 destillerier registrerade hos myndigheten i Elgin. I Upper Cabrach där Blackmiddens låg var risken för missväxt större än i Lower Cabrach. 1833 överförde James Smith licensen till sin fru Elizabeth vilket tyder på finansiella svårigheter. Det blev ingen mer whisky gjord på farmen (i alla fall inte legalt).

Normalt sett inrymdes all apparatur i själva ladugården men hos Blackmiddens byggdes ett separat pannhus. Socknen delade förmodligen maltugn vilket innebar att man mältade på sin gård för att sedan bege sig bort till Corinacy där den gemensamma ugnen fanns. Det förklarar varför Smith valde att göra whisky på omältat korn också.

Kvar idag är bara ruiner, platsen övergavs för länge sedan. Arkeologerna gräver i markerna för att klargöra förhållandet mellan jordbrukande och destillerande. Trakten var känd för smugglande och när lagen ändrades 1823 och kommersiella destillerier etablerades hängde så småningom familjen Smith på med ett av de första legala gårdsdestillerierna. Pannan var bara på 180 liter.

Joan Harvey är släkt med arvtagarna på farmen Blackmiddens, hon minns berättelserna från sin barndom:
– Det berättades att min anfader var ledaren av smugglargänget. Vi var ”freebooters” som tog whiskyn till Aberdeen för att sälja på pubar. Deras äventyr har förts vidare i generationer. Min släkting red sin vita hingst genom socknen när skattefogdarna var i antågande för att varna de andra. En gång hade myndigheterna slagit en järnring kring Aberdeen för att fånga smugglarna. Då packades whiskyn i en likkista som lastades i en vagn, fogdarna tog av sig hattarna när ekipaget passerade förbi.

Drömmen för arkeologerna vore att hitta kvarglömda flaskor med whisky i men det lär inte ske. Layouten av destilleriet har kartlagts och man har funnit personliga ägodelar från de som en gång jobbade här, som tomma flaskor och pipor för tobak samt en del lergods. Utgrävningen är startskottet på en bygdesatsning där näraliggande gården Inverharroch ska omvandlas till destilleri och besökscentrum.

– Destilleriet ska använda sig av ålderdomliga metoder och göra en whisky vi kallar Cabrach och smaka som den sannolikt gjorde på 1820-talet, säger arkeolog Peter Bye-Jensen.
10 heltidsjobb skapas och över 20 000 besökare per år väntas. Bygget inleds i år och invigning sker inom loppet av några år.

Designskiss av nya Cabrach Distillery, ett fungerande whisky-museum som ska visa hur man gjorde whisky i liten skala på 1820-talet i Highlands.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.