Äldst & Dyrast & Bäst Gamlingarna duggar tätt. Det är kvarvarande 60-talister som går åt. Destillerierna i Skottland rensar ut kvarglömda fat och gör sig en hacka på kuppen. Macallans 52-åring finns i 250 exemplar och gjordes 13 november 1965 kostar £38 500. Lagrad i 52 år på ett 1st fill sherry oloroso-fat av europeisk ek och buteljerad vid 48% med ”rik fruktsmak och mörk choklad-fondant plus torvrökshintar samt kanel och ingefära.” Just det året dubblades kapaciteten med sex nya pannor.
The Glenlivet nöjer sig med en 35-årig julklapp, som bara finns på Dubais flygplats. Vi snackar tappra 35 buteljer till det sobra priset $10 000 styck. 35 är det gemensamma talet här, för 35 år sedan öppnade duty free-butiken på flygplatsen. Whiskyn har tagits ur en refill hogshead som resulterat i ”mogna persikotoner, söta päron och jordgubbsylt i näsan och i munnen tropisk kiwi-frukt, honungsmelon med lite kanel och ingefärskaka.”
Sist (och biligast) är Tomatins äldsta utgåva någonsin. En 50-åring för £10 000 flaskan. Kokad 24 november 1967 och lagd på refillfat men slutlagrad på nya oloroso-fat. Whiskyn som kom ut smakar ”exotiska frukter och torkad aprikos med sötare toner av vaniljkola, créme caramel och flamberade russin.” Kristallkaraffen i 70 exemplar har levererats av Glencairn.
Tre givna namn på julklappslistan!