• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Makande

Evigt hantverk i bourbonland

av Redaktionen
25 feb

Whiskymakande | KENTUCKY Det är människorna bakom pannorna som gör whiskeyn. ’Master Distiller’ heter det i bourbon-land. Eftersom amerikanerna likt skottarna inte blandar till sina produkter utan serverar ’straight whiskey’ är det själva makandet som skattas högst.

34-årige Greg Davis är sedan tre år tillbaka ny Master Distiller på Barton i Bardstown. Företrädaren Bill Fries var där i 40 år, de två gick sida vid sida i 2,5 år innan Davis tog över.
– Mitt jobb är att vidmakthålla den kvalitet Bill och de före honom upprätthöll, konstaterar Davis. Jag går bokstavligt talat i deras fotspår.
I Lawrenceburg huserar Jim Rutledge på Four Roses Distillery sedan 39 år tillbaka. Kallad ”Daddy” av yngre kollegor som Davis. Strax intill på Wild Turkey Distillery dröjer sig industrins patriark 70-årige Jimmy Russell kvar, trots att hans son Eddie tagit över som chef. Russell är Master Distiller Emeritus, en hederstitel som föräras de verkliga veteranerna, whiskeymakare är man livet ut. Jimmy är ”Grandpa” med alla, han har jobbat 50 år i branschen.
– Vi vill undervisa, säger Rutledge. Vi är stolta över den bourbon vi gör och vi vill föra tradition och kunskap vidare till kommande generationer.
När hela gänget träffas bubblar det av energi, menar Dave Pickerell, MD på Maker’s Mark sedan 11 år tillbaka (flaskan som doppas i rött vax).
– Det är kamratlig stämning och om någon har ett problem hjälps vi åt att lösa det. Ingen röjer sina affärshemligheter. Men om någon snabbt behöver hjälp med någon utrustningsdetalj lånar vi ut det.

För somliga går yrket i arv. På Heaven Hill jobbar far och son sida vid sida. Parker Beam, ättling till Jim Beam, är co-Master Distiller med sonen Craig. De är tredje och fjärde generationen att maka Heaven Hill-bourbon.
– Varje fat här har makats av en Beam, reflekterar Parker Beam stolt.
Andra når toppen i bourbon-industrin via akademiska meriter. Jerry Dalton som doktorerat i kemi är förste icke-Beam att leda produktionen på Jim Beams två destillerier. Hans mentorer var Parker Beam och Booker Noe (vars morfar var självaste Jim Beam). Noe utvecklade small-batch-tekniken där whiskeyn lagras längre och utvalda fat blandas samman enligt olika recept.
– Att lära av dessa herrar var som att sitta med två ’straight flush’ som hand i poker, uppger Dalton tacksamt. Mitt ansvar är att förvalta och ”försvara” en process som utvecklats under 200 år. Detta arv skall inte förskingras under min ”postering” här.
På Buffalo Trace Distillery i Frankfort basar Gary Gayheart som lärt sig hantverket av Elmer T Lee som i sin tur lärde sig av grundaren ’Colonel’ Blanton. Gayhearts påläggskalv är 35-årige Harlan Wheatley som varit 10 år på destilleriet. Wheatley är numera ansiktet utåt eftersom Gayheart inte trivs i den rollen.
– Han tillhör den gamla skolan där produktion är skilt från marknadsföring, vilket är helt OK, det är så han är upplärd. Jag trivs med de dubbla rollerna.

Så blåser de nya vindarna. Likt filmstjärnor efterfrågas männen bakom pannorna av publiken. Master Distillers (och Master Blenders från Europa) reser jorden runt och möter whiskyfantaster. När den unga generationen som Davis och Wheatley träffar sina ”fans” möts de med stor respekt, bourbonälskare ber dem signera flaskor och posera på bilder.
– Jag har inget emot att signera en flaska, kommenterar Davis, men när folk behandlar mig som en kändis blir jag konfunderad.
Vad kan nuvarande Master Distillers föra vidare till kommande generation?
– Samma beprövade fungerande teknik och tradition som genomsyrat industrin under alla år, menar Greg Davis. Jag hoppas att känslan av tradition och kontinuitet aldrig försvinner.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.