Äldst & Dyrast & Bäst North British är Skottlands charmigaste grainwhiskydestilleri beläget i Edinburghs stadskärna. Kontorsbyggnaderna och en del av lagerhusen är kvar sedan starten 1885 då blenderkvartetten Andrew Usher, William Sanderson, John Crabbie, James Watson slog sig ihop för att starta eget och slippa vara beroende av Distillers Company. Nu släpper destilleriet sin första kommersiella buteljering, en historisk händelse. 58-åringen ges ut i samverkan med oberoende buteljerare Douglas Laing & Co.
Incorporation Edition kokades i de gamla coffey-pannorna i juli 1960 på majs-sprit (nu görs bara vete-dito). Destillatet lades på ett 250-liters hogshead-fat som resulterat i 222 flaskor á 170 pund styck med fatstyrkan 51,6%. Tappningen firar datumet 24 oktober 1885 då destilleriet bolagiserades (incorporation). Alan Kilpatrick är North British elfte VD:
– Det är en stor ära att få ge ut vår första kommersiella utgåva. Whiskyn gjordes 1960 i samma lokaler som produktionen startade 1885. Vi är väldigt stolta över vår kontinuitet.
Whiskyn uppges lukta ”smörkola och karamelliserad ananas med kokos, samt smakar rostad ek”. Varje flaska kommer i en handsnidad eklåda med tillhörande booklet, signerad och numrerad av Kilpatrick själv.
North British är litegrann av en fri spelare. Destilleriet samägs av Diageo och Edrington via holdingbolaget Lothian Distillers, men sköter sina affärer själva. Därför behöver man hjälp av Douglas Laing med marknadsföringen:
– Det ska bli spännande att arbeta med North British med detta speciella projekt, menar VD Fred Laing. Som familj har vi i alla år älskat grainwhsiky, som företag har vi jobbat länge med att sälja whiskytypen, matchningen är perfekt!