Reviews Jamaica klassificerar sin romproduktion utifrån mängden estrar i destillatet. Lågnivån kallas Common Cleans (80-150 gram estrar per hektoliter ren alkohol), därefter kommer Plummers (150-200 g/hlpa), Wedderburns (200-500 g/hlpa) samt slutligen högnivån Continental Flavours (500-700 g/hlpa). Long Pond Distillery var i farten redan på 1750-talet och hamnade efter andra världskiget i Seagram’s ägo. Destillatet spelade länge en viktig roll i varumärket Captain Morgan. Man har fem pot stills som är bra på att packa romen full av estrar. Det var säkerligen estrarna Luca Gargano var ute efter när italienska Velier etablerade samarbete med destilleriet. Firman sitter på ett av världens största lager av gammal Jamaica-rom. Faten används för att göra replikor av hädangångna destillerier som Vale Royal, nedlagt 1959. Rom av Wedderburn-typ (upp till 500 g/hlpa) kokades 2006 på Long Pond och lades på bourbonfat. Spriten dunstar fort i det tropiska klimatet så man tvingas ta ut romen efter 12 år. Förebildens råsprit innehöll 150-250 gram estrar per 100 liter ren alkohol.
Vale är en topp-rom med klassiska smaker som stilmässigt drar mot sött starkvin som Commandaria eller Port. Stor arom av demarara-socker och melass med röda vinbär-sting. Spritstickig start i munnen, kardemumma-kaka kryddar på, tjock sötma sveper in, mot slutet fenoler. Avslutningen är starkvinskaramellig med skalbeska av melon. Den här 62,5%-iga saken vill vattnas ner i dubbla omgångar för att hitta balanserna i smaken, även om allt funkar vid fatstyrka ifall man sippar i små doser. Vattnad luktar det ren melass/syrup, syran är kvar, men nosen dör lite. Kraftig tjock sötma i munnen, lättare blandsaftig fortsättning med papplåda (kul). Böljande starkvinsfinish med läkerol och en aning lakrits. Bra kvalitet, köprekommendation.
Foursquare ligger på Barbados, ägarfamiljen Seale har sysslat med rom de senaste 200 åren. Melasspriten körs genom en kolonnpanna med vidhängande rymlig pot still. Spriten lagras på ex-Jack Daniel’s-fat. Patrimonio (som betyder arv) är ett samarbete mellan destilleriet och Luca Gargano. Romen är 14 år och tagen ur en mix av bourbonfat och sherrytunnor (vilket är ovanligt i romsvängen).
Patrimonio känns bedagad. Romen har den där ädla avgasodören som utmärker bra lagrad rom. Lång kaffesyrup-glupande smak med en fin avgas-lätthet och efterhand kryddig ek. Sockrig port-känsla i avslutet som är mastigt krämigt. Tyvärr uppdagas mocca-besvär med vatten, käften dränks i kaffesyrup. Tack och lov körs kaffet bort av mer vatten och frukten kommer tillbaka. Engelsk fruktkaka tar över efter kaffestarten, arrak fyller på, krydda faller in, och längst bort praliner, halvtorr papp under. Lång sötsimmig arraksfinish, sherrysyra ger liv. Ett krafthus i rom-branschen. Känns aningen ädlare än jamaicanen, och såklart en hit för den som går igång på kaffe-temat.
Prisbilden förvånar. Man kan undra hur en rom kan kosta närmare 2000 kr? Betänk att man för inte så länge sedan kunde få en flaska maltwhisky mellan 20-30 år för samma peng. Spriten här är bra 12-14 år. Gargano har ett rykte såklart och om försäljningen rullar på är han snart miljonär. Patrimonio omsätter med detta prisläge närmare 12 miljoner kr. Tio sådana drar in över 100 miljoner…