• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Äldst & Dyrast & Bäst

Äldst hittills, 52-årig grain med ekig grace

av Henrik Aflodal
23 nov

Grainwhisky är Master Blender Keith Laws passion. Han började sin bana 1979 på Caledonian Distillery i Edinburgh där fadern arbetade. Och 40-åriga The Cally som kom 2015 var också bra trots sin borderline-personlighet. Explosiv het-förlamande med aggressiva estrar som förstås lugnades med vatten. Tycket bottnar förstås i Keiths förkärlek för estrar. En grainwhisky består av estrar, sötman är jämfört med en maltwhisky monumental vilket naturligtvis förklarar varför whiskytypen står emot eken så bra.
Den första grainwhiskyn i Special Releases var en annan Port Dundas. 1811 lades första grundstenen på en kulle invid Forth-Clyde Canal någon kilometer från Glasgows centrum, 1813 började man koka whisky i traditionella pot stills. Kolonnpannor av Coffey-modell flyttade in 1845. Och Distillers Company tog över grainfabriken 1877. White Horse buteljerades i lokalerna. Sista veckan i april 2010 la Diageo ner gamlingen. Och året efter firades 200-årsjubileet i Special Releases med en 20-åring tillverkad 1990, vetebaserad grainsprit till stor del lagd i nyek. Märkligt nog andas den sherry, en effekt jag fått i andra Port Dundas genom åren. Det är gott värre med päronpastill följt av mintkyssar – som julgodis på julbordet! Känsligt balanserad.

På sin tid var Port Dundas ett landmärke i staden. Destilleriets 454 fot höga skorsten (närmare 138 meter) syntes över hela staden och var världens högsta. Vid foten mätte tegelstoden nästan 10 meter rakt över. Dundashill Cooperage intill hade anor tillbaka till 1700-talet. Här sammanfogades stavar till hogshead-fat som grannen nyttjade till sin whisky. När vi nu får återvända till Port Dundas gör vi det 26 år dessförinnan. 1964 la man ner whisky i just hogshead-tunnor, refill såklart, på den tiden användes inte nya fat till grainwhisky som Diageo gör idag då grainwhiskyproduktion sköts av 100-miljonerliterfabriken Cameronbridge samt North British (samägd med Edrington). Vad är skillnaden på 52 och 20 år gammal Port Dundas? Det märks att whiskyn är gammal på smaken som är tudelad, godisfruktig och höstlövsaktig med rostade kastanjer, ändå lätt utgång med en märkvärdig enris/kastanj-fragrant ton. Nosen är grainwhiskytunn, oväntad avskalad. Det verkar som att den där fylliga sötman vi får i det yngre exemplaret börjar konsumeras efter ett halvt århundrade i ekfat? Vatten fyller dock ut och får allt att växa. Aromen blir plötsligt mörkare, kvistig fruktsoda med omklädningsrum! Smaken sötnar med ökad syra och blir varmare, likt varm sandlåda. Eftersmaken fördjupar sig i ek, ej så mycken beska, mer fragrant och eteriskt levande. En helt ny stil jämfört med 1990 års överlastat svulstiga sötma. Men åldern gör att tappningen inte riktigt lyfter. Så där lagom gamla 35/40-åriga grainutgåvor från Duncan Taylor är mer spännande.
Det här är den minsta och äldsta releasen i serien någonsin. Bara 752 flaskor dragna ur dussinet fat med 45-50 liter kvar i. Keith Law bekräftar att det var en utmaning att jobba med småskvättarna i faten och få till balansen. Och det har han ju lyckats förträffligt med. Vi ser fram emot mer grainwhisky från Diageo framöver!

Port Dundas 52 år 1964-2017 44,6%

Review av Henrik Aflodal  Spetsig tunn lim-arom med bourbon-feeling men utan kropp. Efter vädring vanilj, sandelträ, knäck och syrligare tutti frutti-estrar. Mörkare toner vattnad, plötsligt enris/omklädningsrum, liksom kvistig fruktsoda med sandig känsla.
Smakar mjuk torkad frukt, fruktkaramell och honung, senare kastanjer och höstlöv. Bedagad stillsam mun. Lång eftersmak av fruktsoda och savaräng som lättar i polerad ek och enris/kastanjer. Mer intensiv vattnad, fruktsyrup och honung tar på syrlig fruktkompott samt småcitrus och kryddor, sent solvarm sandlåda och torr ek. Mer ek i eftersmaken nu som är lång med päronsötma och lugnare citrus, strax äppelskal och blommiga fragranta toner, efterhand pirrig/eterisk levande ek.

2nd Special Release 752 flaskor; refill American oak hogsheads. Listpris £775.

90/100p 22 23 23 22

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.