Nya släpp Hur svårt kan det vara att göra alkoholfri whisky? Omöjligt är väl det rimliga svaret. Alla vet ju hur virren smaka kluven med hälften vatten, blaskigt värre. Men nu kommer en alkohollös gin. Borough Wines släpper Labdanum utan alkohol som efterapar smakprofilen hos en riktig gin. Det är firman Surendran & Bownes som tagit fram produkten för att ge ”sparsmakade konsumenter ett detox-vänligt sprit-alternativ.” Detta vegan-anpassade ekologiska alkoholbefriade spritsubstitut ska enligt tillverkaren smaka som en riktig London Dry gin men man har adderat ”komplexitet från exotiska aromer vanligen förekommande inom parfymindustrin.” Enbär dominerar förstås men kumarin ska bidra med rikhet, malört ger örtig edge. Frukt- och blomtoner kommer av rosenvatten, tranbär och irisrot; kryddighet fås från koriander, kanel, kardemumma och kryddnejlika. Labdanum är ett rikt brunaktigt harts från ladanumcitros-busken och ger ginet en djup, mörk, kryddig ton.
Ginet rekommenderas att drickas med tonic water. Tre delar gin och en del tonic. Man får då smakupplevelsen av en G&T, fast utan alkoholen. Kan säkert funka. Garnera med en hel stjärnanis. För att få tag på en flaska får du bege dig till en av Borough Wines butiker i London. 50 cl kostar £20 och produkten innehåller 0% alkohol.