Maltwhisky-VM Ungrök är något alldeles speciellt. I motsats till vanlig orökt NAS-whisky (no age statement) så skymmer rökpartiklarna ungkolan i kortlagrad whisky. Samtidigt gör den korta tiden i fat att rökkonvulsionerna ofta blir brutala, eken har ju inte hunnit bryta ner och omvandla fenolerna. I fokus står såklart Bunnahabhain, eftersom den är från Islay. Ett av rököns stora destillerier som egentligen aldrig producerat fullt ut. Och det man gjort har varit rökfritt.
Whiskyn är mest känd för sina utsökta sherrytirader, 12-åringen gjorde succé häromdagen där den kvalificerade sig till semifinal i Sherried-klassen. Med tanke på Islay-haussen har firman börjat lägga upp mer och mer rök i sitt lager. Speyside ställer upp med rök från Knockdhu och Speyside. anCnoc kallas whiskyn från Knockdhu och destilleriet har i flera år släppt små doser av en särskild sorts rökwhisky som inte påminner om Islay-stilen. Detsamma gäller kollegan Speyside, med samma namn som regionen.
Men den här deltävlingen är en sorts nya världen-historia. Där svenska Mackmyra får visa vad man går för i röksvängen. Och numera legendariska indiern Amrut som deltar med en torvrökig rackare. Fast mest exotiskt är väl ändå sydafrikanska James Sedgwick Distillery som kokar rök i Sydafrika. Ett härligt gäng.
Sörmlänningarna i Nynäshamn har erfarenhet från VM-sammanhang. Whiskyföreningen höll nämligen den allra första VM-deltävlingen år 2005 då Glenfarclas valdes som bästa sherry-malt och därefter gick och vann hela Maltwhisky-VM! Men nu var det om ungrök på bordet. I förhandsspekulationerna handlade det såklart mest om Skottland, VM-general Henrik Aflodal kommenterar:
– Knockdhu gör en riktigt spännande rökmalt som är mer avancerad än Bunnahabhain. Någon av de två kommer att kvalificera sig. Sedan handlar det om indiern, Amrut sticker av och är begåvad. Ännu knäppare är sydafrikanen men den aparta röksmaken är för annorlunda för att lyckas.

Experten fick rätt, tävlingen handlade om tre malter. Och när juryn provat klart och avlagt sina röster ledde Bunnahabhain med 2 poäng över indiern. Då plockade juryordförande Aflodal ut sin utslagsröst och gav Amrut förstaplatsen med 47 mot 45 poäng:
– Amruts peated-version är inte uppenbart rökig. Men den exotiska doften av mango/guarana-läsk och lite gurkskal knockade oss alla. Den tropiska fruktmunnen med tobak och aska ändar i rökigt maltkorn. Och med vatten varieras munnen ännu mer.
Moine luktade uppenbart ungkola med gummitendenser, konstaterar Aflodal vidare. Lång sötrökig smak med intressant citrusmuffins-glimt innan elakare jod bäddade ner whiskyn i lagom söt ondska:
– Bunna gör bra Islay-rök men ungdomen skiner igenom och så tappade den med vatten. Amrut lyckas bättre idag. Men jag är svag för anCnoc som också har mer frukt på hjärtat med skön sotig cigarrstump i avslutet. Fast i valet mellan frukt och rök valde jag den här gången Bunnas brutalitet som kändes mer hemma i ungröksvängen.
Kvällens två mest intressanta whiskies var bottengänget. 10-åriga sydafrikanen luktade blyerts och suddgummi och smakade gummipackning innan syrligare apelsinsaft föll ut med salta katten-godis i eftersmaken. Väldigt annorlunda. Tyvärr går whiskyn inte att få tag på utanför Sydafrika. Och nya Spey Fumare gjorde det omöjliga, fastlänningen smakade Islay. Fruxo och safttoner (på grund av den ringa åldern) men också brandrök som vattnad utlöste ett jodallvar i avslutet i värsta Islayklass. Återigen oåtkomlig på svensk mark, tyvärr släppte svenska importören agenturen och ingen annan har anmält intresse.
PEATED style | Nynäshamn 27 april
1. Amrut Peated 46%= 41+6 poäng
2. Bunnahabhain Moine 46% = 43+2
——————————————
3. anCnoc Peatheart 46% = 32
4. Mackmyra Svensk Rök 46,1% = 11
5. Spey Fumare 46% = 7
6. Three Ships 10 år 46,3% = 2
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).