Highlander anCnoc QUIZ!
KNOCKDHU ligger i nordöstra Skottland. Whiskyn görs i grunden på samma sätt som i början. Alla förändringar sker skonsamt med respekt för platsens stolta ursprung. För att undvika förväxling med Knockando på andra sidan Speyside säljs whiskyn under namnet anCnoc som uttalas ann-OCK (inte ann-KNOCK). De senaste åren har man ökat takten i utgivningen och satsat hårt på att profilera sig som singelmalt. Skaran av fans ökar stadigt.
Vi hade satt ihop en rätt svår quiz. Första frågan var historisk. Knockdhu inledde produktion i oktober 1894. Vad hette grundaren? Jo, John Morrison köpte egendomen 1892 och fick hjälp av Distillers Company i Edinburgh att bygga själva destilleriet. Svarsalternativen inkluderade Gordon Bruce som är dagens manager och Malcolm Waring, chef för Pulteney (båda destillerierna ägs av Inver House).
Nästa fråga handlade om rökmalt. I starten 1894 torvröktes whiskyn men röken fasades ut gradvis genom åren. Nu finns rökig anCnoc ånyo, men när började man göra rökwhisky igen? Rätt svar är 2003. Då gick ett rykte i branschen att Diageo kanske skulle strypa tillgången på Caol Ila, den rökwhisky som används mest i blends. Flera whiskyhus började göra en egen rökmalt för säkerhets skull.
Sista frågan tog upp destilleriets ’core range’. 12-åringen viker man aldrig ifrån, den är viktigast för firman. Innan 18-åringen kom fanns en 16-åring. Äldsten varierar men just nu är den 24 år.
Bland alla svar som ramlade in utmärkte sig några lite extra. Den fina anCnoc tröjan går till flitige Knockdhu-resenären Göran Rosén i Sörmland:
– Mitt första möte med anCnoc var på Speyside-festivalen våren 2010 ’on tour’ med Steve Oliver. Kärlek vid första ögonkastet kan man säga. Jättetrevligt destilleri och Gordon Bruce är en jättetrevlig Distillery Manager. Köpte min första flaska anCnoc, en 16 YO 46%. Det har blivit en och annan flaska till sedan dess. Har besökt destilleriet 3-4 gånger.
Anders Svensson i Jönköping beskriver smakmötet med en anCnoc så här:
– Redan näsan väcker nyfikenhet, smaken är om inte en knock-out så definitivt en uppercut som träffar rent och finishen sitter som en smäck. Vi ses igen, var så säker!
Och dalmasen Micke Arvidsson korkade ur sin första Glengoyne på en mycket speciell plats:
– Jag satt i min slogbod i Härjedalen och beskådade solnedgången på Sonfjället, en perfekt samklang av både smak och synintryck en sensommarkväll.
Bägge belönas med varsin 6-pack whiskyglas från Glencairn. Grattis!