Nya rön | EDINBURGH Forskare har hittat ett sätt minska avdunstningen från faten, den så kallade Angel’s share som i Skottland uppgår 1,5-2% årligen. På 25 år kan innehållet i ett fat halveras – massor av pengar som går till väders. Ett forskarlag på Edinburgh Napier University uppmärksammas nu för att ha tagit fram ett ekfat som inte släpper ut ångorna lika lätt. Det är centret för Timber Engineering som lyckats med bedriften.
– Diageo bad oss ta itu med Angel’s share, säger professor Abdy Kermani. Vi har arbetat med befintliga ekfat och förbättrat dessa så pass att förlusten är minimal.
Inga främmande metoder som tätning med lim har applicerats utan forskarna har studerat ”träets beteende” och lyckats hejda och begränsa läckaget av alkohol. Testperioden är på 10 år men hittills verkar resultaten lovande, whiskyn verkar mogna på rätt sätt. Samtidigt har Diageo investerat £10 milj i ett toppmodernt tunnbinderi för att på sikt implementera de nya idéerna.