• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
torsdag 8 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Äppel-euforisk Glen Grant med imponerande ek-djup | 91p

av Henrik Aflodal
19 dec

Review | SYSTEMBOLAGET  Glen Grant är en av Sveriges genom tiderna mest populära maltwhisky. Länge listetta och stapelvara i svenska barskåp. Några år in på nya millenniet världstvåa efter Glenfiddich. En sorts NAS:are utan ålder på etiketten. Kanske trodde somliga att den var 3 år men klassikern har alltid varit 5 år (nu omdöpt till Major’s Reserve). En kvarts miljon nioliterslådor slukades årligen i Italien, ungefär lika många svaldes i omvärlden. Charmig i all sin enkelhet, maltig i en sorts ursprunglig whiskystil, helt utan ungdomstoner. Intressant nog alltid bättre än 10-åringen som fanns på destilleriet, en lite mattare version av ynglingen. Något helt annat var 16-åringarna. Specialaren Cellar Reserve från 1992 minns säkert en del av er eftersom den hängde kvar i Sverige många år efter släppet och med sina 46% skapade en intensitet vi aldrig förr upplevt. Efterföljaren utan vintage-beteckning var en smått genial 16-åring på 92 poäng med äppelespri och distingerade gammelestrar som hos en 30-åring.

I år kom så en 12-åring. En efterlängtad typisk ålder för en skotsk singelmalt. Förhoppningsvis en medelväg mellan den fenomenala 16-åringen och den sprittande fruktglade 5-åringen. Jag förväntar mig att fruktkalaset fortsätter men att eken bygger djup och resonans. Och jag får som jag vill. Tolvan är precis där den ska vara, i gränslandet mellan godhet och skavande allvar. Maltig ren honung i näsan, färskpressad (grumlig) äppeljos varvas med äppel-MER, rondör av chokladsås markerar eknärvaro. Vädring gör doften torrare fragrant. En klassisk pigg Glen Grant-nos. Honungsgod malt-savande start i munnen med bra frukttillväxt, äpple går ner sig i aspartam som får eterisk skjuts av eken mot slutet, furugolv släpper av fenoler. Spot-on Glen Grant-gom med större djup än hos 10-åringen och frukten i behåll. Lång ekig epilog, liksom fragrant med söta rökfragment (fascinerande). Strax äppelmarmeladig med kanelstick. Ren men samtidigt eftersinnande. Torrare munkänsla av vaniljek och äppel-MER.

Riskerar att drunkna i överflödet av whiskyutgåvor nuförtiden, behöver vi verkligen ännu en 12-åring? O gud ja, en gåva i den ständigt ökande floden av No Age Statement-whisky. Om du en gång i livet pimplade vanlig 12-årig maltwhisky men gått vilse är det hög tid att återvända till ursprunget. Vanlig skotsk standard-malt är bäst i den här åldern då eken går destillatet till mötes i en respektfull omfamning. Glen Grant 12 år är ett viktigt statement från Rothes-destillatören. Tack.

Glen Grant 12 år 40%

Lagrad på mestadels 1st fill bourbon barrels med inslag av refill-ek. Finns i 366 Systembolagsbutiker. SB-nr 473, 379 kr.

91/100p 22 23 23 23

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.