• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Nya destillerier

Arboga-whisky på svartvete till salu

av Redaktionen
24 sep

 Nya destillerier   Agitator i Arboga är ett av Sveriges alltfler destillerier. Startat av Nordic Whisky Capital vars affärsidé handlar om att investera i och profitera på destillerade drycker. Bolaget är sedan 10 januari i år listat på börsens alternativa lista. I Arboga kan man hyra in sig och göra sin egen whisky i de fyra pannor som sedan i våras går för fullt. Själva har destilleriet redan hunnit med att lägga upp 100 000 liter whisky i fat.

Experimentlustan är stor, själva devisen för destilleriet är att ständigt blicka framåt och utmana konventionerna för vad som definieras som whisky. ”Vi är övertygade om att den bästa whiskyn ännu inte är skapad. Vi tänker nytt, vi tänker framåt.” Man har till att börja med lärt sig behärska vakuum-destilleringen som appliceras i de Italien-byggda pannorna. Idén med vakuum är framförallt att energiåtgången blir dramatiskt mindre, vilket är bra både för miljön och kassan.

Agitators Oskar Bruno poserar framför sina pannor.

Nu tar Agitator steget och blir mer publika. En hand sträcks ut till whiskyälskare som vill köpa whisky på rot. Inte bara ”tråkig” maltwhisky utan på blandsädsprit. Under försommaren testade manskapet under ledning av destillatör Oskar Bruno att blanda ut den traditionella kornmalten med mer okonventionella sädesslag som havre, svartvete och råg.
– Resultatet blev så bra att vi bestämde oss för att producera några fat och låta fler få njuta av den framtida whiskyn, säger Oskar Bruno.

Havreblandningen med 37% havre ligger på bourbonfat. Sädesslaget bidrar med ganska enkla mjuka toner och för att inte störa dessa får havren vara en relativt stor del av innehållet. Faten adderar finstämda vanilj- och smörkolatoner som harmonierar med havren.

Vetevarianten har bara 15% svartvete och lagras på sherryfat. Svartvetet märks tydligt trots den begränsade andelen och ger en distinkt rostad smak med inslag av stenfrukt. Denna passar bra ihop med den nötiga sötma från sherryfatet.
– Det blir lite som rostmacka med marmelad, en fullkomligt lysande kombination, menar Oskar Bruno.

Rågwhisky tillhör numera vanligheterna, tillochmed bland nystartade destillerier i Skottland. I Agitators version ingår 29% råg och passande nog ligger whiskyn på amerikansk nyek (rye whiskey uppfanns ju i staterna). Råg ger kraftigt kryddiga, fruktiga toner. De stora smakerna kräver en partner av samma magnitud. De oanvända faten skänker ekig kraft och finslipar samtidigt whiskyn med mjukare smaker som kokos och tropisk frukt.

Nu kan du köpa in dig i existerande fat och vara med på en spännande resa, vad månde det smaka om några år? En låda om sex flaskor på 46% kostar 4995 kr inklusive allt. Leverans sker om 4-5 år.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.