• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
onsdag 8 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Ardbegs sista gamling är gammal men vacker

av Henrik Aflodal
9 nov

Review | VÄRLDEN  Ardbeg från den gamla tiden, så presenterar destilleriet sin nya Twenty Something. Men vilken tid då? Gjord 1994 av Laphroaigs mannar som vandrade över någon gång per år och la upp lite rökwhisky i lagerhus 3, 9, 10 eller 11. Verksamheten pågick från 1989 till juli 1996. Malten höll 42 ppm, kvar efter destilleringen blev 14 ppm. När Glenmorangie tog över och startade upp året därpå använde man malt med 55-58 ppm som gav 24-26 ppm. Alltså en annan sorts tuffare sprit, vilket vi fått erfara i nutid där sötman döljer frukten från förr. Och från ännu äldre tid när familjen MacDougall fortfarande ansvarade för produktionen var spriten ytterligare snäppet annorlunda, Allied tog över 1976 och körde på fram till mars 1981. Men det mesta av den legendariska storwhiskyn drack vi upp under 1990-talet, med stor lust.

Här är nu Twenty Something och det kan inte vara annat är suveränt, eller? Kan ju vara sista gången vi får smaka på ”halvoriginalet”. Den är gammaldags i stilen som sig bör. Faten får tala och det är inga storvulna tal som hålls. Ovattnad står eken i vägen men doften har resonans. Milda äppelchips och torra gammelestrar snärjda i jord och gammalt läder, ovan skir torvrök och lemonad, på djupet terpentin och tobaksrök. Munnen är sävlig vid 46 med långsam trött avslutning. Med vatten får vi en glimt av den där sinnliga exotiskiska frukten Ardbeg var så känd för. Honung och tropiska toner som mango och kumquats lägger ut en komplex fruktmatta som möts av lätt värme och fragrant ek, sent torvrök och tobak. Det är mer rök utan vatten. Men vattnet räddar den trötta epilogen som blir friskare och längre, livgivande ek-eucalyptus håller uppe röken och motar beskan. Sent molande torvrök och BBQ med stråk av jod. Bill Lumsden har respektfullt parat ihop de bästa gamla faten, utgåvan utstrålar balans, inga enskilda fat tillåts ta över. Värdig och i sammanhanget prisvärd unik Ardbeg-utgåva. 4600 kr är ju ingenting jämfört med gammel-Port Ellens 25 000+.

Ardbeg Twenty Something 23 år 46,3% innehåller whisky från 1994 som lagrats på mix av bourbonfat och sherryfat, framtagen för medlemmar i Ardbeg Committee / slutsåld, 4600 kr

92/100p 23 23 23 23

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.