Reviews Vad vore Ardbeg utan torv? Den frågan ställer sig destilleriet idag 1 juni då ARDBOG lanseras på Systembolaget. Det handlar om en 10-årig whisky från två skilda fattyper, dels vanlig bourbon-ek men också spanska Manzanilla sherry-fat. Master Blender Bill Lumsden konstaterar:
– Varje år försöker vi komma med något intressant och lockande för våra Ardbeg-fans. Vi har många experiment i lagerhusen på Islay. Somliga ges ut andra inte.
Ardbeg har de senaste åren blivit alltmer lekfulla. När Glenmorangie tog över i slutet av 1990-talet höll man hög svansföring och släppte ömsom briljanta utgåvor med gälisktklingande namn. Den senaste tiden har marknadsstrategin gjort helt om och nu anspelas på klassisk skotsk humor med ordvitsar. Whiskyn har också genomgått en metamorfos smakmässigt i händerna på vinekvilibristen från Northern Highlands. Ägaren Glenmorangie gjorde ju stor succé i mitten av 1990-talet med sin ’wood finish’-serie där whiskyn slutlagrades några månader i sherry-, madeira- eller portvinsfat. Publiken svalde villigt nymodigheten. Vinfatstänket tog man med sig ut på rökön Islay 1998, omruskade av framgången på fastlandet skulle rökikonen kläs i de mest exotiska fatmiljöer, något Whiskyspots Henrik Aflodal är kritisk till:
– En så mäktig rökwhisky som Ardbeg ska man handskas försiktigt med. Att blanda in främmande ekmiljöer bäddar för konflikter smakmässigt. Mest lyckad är ju cask-versionen Uigeadail som jobbar med traditionell oloroso sherry-ek. Corryvreckan på fransk jungfruek funkar inte alls, varför stympa ”världens rökigaste” whisky med nyek? Eller Galileo där Marsala-vinfat dribblar bort röken? Och 3-åriga Rollercoaster vars konfysa oregelerade mun gick bort sig i för mycket godis.
Hur funkar då nya Ardbog? Manzanilla är ju en mer sansad vinfatsmiljö än ovanstående experiment. Och visst går virren ner, om än efter vissa protester:
– Manzanilla-vinet ger onekligen ännu en infallsvinkel på Ardbeg. Det blir faktiskt rätt kul. Ardbeg-ortodoxa dricker ovattnat vid 52,1%, fin syra och honung förlöser röken halvvägs. Vattna en gång för bolmande torvrök/salt tång, annars tar karamell-sherryn överhanden. Enkelvattnad blir också eftersmaken lång och härligt rökorerande med saltstänk plus goda sirapsestrar.