• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Ardbog får godkänt

av Redaktionen
1 jun

 Reviews    Vad vore Ardbeg utan torv? Den frågan ställer sig destilleriet idag 1 juni då ARDBOG lanseras på Systembolaget. Det handlar om en 10-årig whisky från två skilda fattyper, dels vanlig bourbon-ek men också spanska Manzanilla sherry-fat. Master Blender Bill Lumsden konstaterar:
– Varje år försöker vi komma med något intressant och lockande för våra Ardbeg-fans. Vi har många experiment i lagerhusen på Islay. Somliga ges ut andra inte.

Ardbeg har de senaste åren blivit alltmer lekfulla. När Glenmorangie tog över i slutet av 1990-talet höll man hög svansföring och släppte ömsom briljanta utgåvor med gälisktklingande namn. Den senaste tiden har marknadsstrategin gjort helt om och nu anspelas på klassisk skotsk humor med ordvitsar. Whiskyn har också genomgått en metamorfos smakmässigt i händerna på vinekvilibristen från Northern Highlands. Ägaren Glenmorangie gjorde ju stor succé i mitten av 1990-talet med sin ’wood finish’-serie där whiskyn slutlagrades några månader i sherry-, madeira- eller portvinsfat. Publiken svalde villigt nymodigheten. Vinfatstänket tog man med sig ut på rökön Islay 1998, omruskade av framgången på fastlandet skulle rökikonen kläs i de mest exotiska fatmiljöer, något Whiskyspots Henrik Aflodal är kritisk till:
– En så mäktig rökwhisky som Ardbeg ska man handskas försiktigt med. Att blanda in främmande ekmiljöer bäddar för konflikter smakmässigt. Mest lyckad är ju cask-versionen Uigeadail som jobbar med traditionell oloroso sherry-ek. Corryvreckan på fransk jungfruek funkar inte alls, varför stympa ”världens rökigaste” whisky med nyek? Eller Galileo där Marsala-vinfat dribblar bort röken? Och 3-åriga Rollercoaster vars konfysa oregelerade mun gick bort sig i för mycket godis.

Hur funkar då nya Ardbog? Manzanilla är ju en mer sansad vinfatsmiljö än ovanstående experiment. Och visst går virren ner, om än efter vissa protester:
– Manzanilla-vinet ger onekligen ännu en infallsvinkel på Ardbeg. Det blir faktiskt rätt kul. Ardbeg-ortodoxa dricker ovattnat vid 52,1%, fin syra och honung förlöser röken halvvägs. Vattna en gång för bolmande torvrök/salt tång, annars tar karamell-sherryn överhanden. Enkelvattnad blir också eftersmaken lång och härligt rökorerande med saltstänk plus goda sirapsestrar.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.