Nya destillerier Islay får ett nytt destilleri (nummer 9 efter Kilchomans etablering 2005). Ardnahoe slår officiellt upp portarna på norra ön. Worm tubs gör comeback på ön, den ursprungliga kylanordningen för att sublimera alkoholångorna till flytande form efter destilleringen. Oberoende buteljeraren Hunter Laing har lagt ner £14m på destilleri och besökscentrum. Hit väntas 20 000 besökare per år. Intill ligger Caol ila och Bunnahabhain. Visserligen började man koka sprit redan i oktober 2018 (och fyllde första fatet 9 nov) men nu i april tas de första besökarna emot. 25 jobb har skapats.
Stewart Laing med söner Andrew och Scott valde Islay för sitt destilleri inte bara på grund av efterfrågan på rökig whisky utan för att släkten har kopplingar hit.
– Som tonåring jobbade jag på Bruichladdich över 50 år sedan, säger Stewart Laing. Sedan dess har jag varit väldigt förtjust i ön och dess maltwhiskies. När jag beslutade mig för att bygga ett eget destilleri var läget givet.
Stället har två glimmande kopparpannor med de längsta lyne-armarna i hela Skottland. Ölen kommer från fyra träjäskar. Ardnahoe producerar en fruktig, krämig och tungt torvrökig new make som ska lagras i en kombination av 1st fill bourbon barrels och nya sherryfat. Stilen har skapats i samråd med Jim McEwan (från Bowmore och Bruichladdich), som också är ambassadör för varumärket.
– Ardnahoe är en ny version av Islay whisky, säger exportdirektör Andrew Laing. Om några år när någon som gillar Islay-whisky vill prova något nytt är det vår whisky som gäller. Kokad väldigt långsamt genom worm tub-kondensorer.

Den mesta whiskyn görs på malt med ett fenolinnehåll på 40 ppm men destilleriet ska börja producera rökfri sprit senare i år. Även om whiskyn är klar legalt inom 3 år lär den inte släppas i brådrasket. Affärsplanen är uthållig bedyrar Andrew Laing:
– Vi behöver bara ta hänsyn till kvalitet när det gäller whiskysläpp. Men eftersom vi har varit så noggranna tror jag att whiskyn ska vara redo om inte alltför länge.
Tills dess tar man emot gäster för en rundtur, en bit mat i kaféet och kanske en dram i baren. Så småningom kommer en shop där man kan köpa utgåvor från Hunter Laings vidlyftiga utgivningsprogram från andra destillerier.