• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Äldst & Dyrast & Bäst

Årets Special Releases avslöjade

av Redaktionen
1 maj

Release | VÄRLDEN  Special Releases är här. Nästan. Whiskyn blandades ihop redan för någon månad sedan och nu har Diageo självmant avslöjat uppställningen. Men hugade spekulanter får vänta till i höst för att få köpa. Precis som vanligt.
– Branschens kanske mest emotsedda händelse är när Special Releases kommer, säger Diageos talesman Nicholas Morgan. Vi som ligger bakom bubblar av entusiasm och engagemang, det svårt att hålla mun. Därför är det lika bra att vi avslöjar uppställningen redan nu. Men vi håller på den elfte whiskyn som får bli en överraskning i höst.

Port Ellen fyller 37 år och är från 1979, lika gammal som fjolårets 1978. Brora vänder i dörren och föryngrar sig rejält. Kurvan de senaste åren från 35 över 37 till 38 år är bruten, kan orsaken vara att destillatet inte klarar högre åldrar? Nu blir den 34 år och kommer från 1982. Fast den häftigaste whiskyn är 52-åringen (!) från graindestilleriet Port Dundas gjord 1964. Andra releasen efter 2011 års 20-åring daterad 1990.
– Blender Keith Law måste ha hittat sin diamant eftersom han vågar gå så tungt och gammalt. Blir helt klart den whisky jag ser fram emot mest att få testa, förklarar Whiskyspots Henrik Aflodal som de senaste åren varit enda nordbo att testa hela rangen.

Andra fina destillat att se fram emot är en 17-årig Teaninich från 1999 samt en 18-årig Glen Elgin från 1998 (tagen ur sherryfat). Båda superdestillat som fått alldeles för lite speltid som singelmalter i sina liv. Den andra sherrypavan i samlingen är Blair Athol 23 år från 1993. Och så får vi se en medelålders 18-årig rökig Caol Ila. En spännande ålder där man förväntar sig stor whiskykonst, i alla fall något helt annat än 2014 års 30-åring. Dödingen Convalmore gör bejublad comeback, en 32-åring destillerad 1984. Henrik Aflodal minns 2013 års version som en ”skitkul fruktbubblande utgåva.”

Självklart återkommer Lagavulins 12-åriga cask strength-version, en institution sedan serien uppstod 2001. Det som saknas är Caol Ilas orökta variant som varit med de senaste elva åren. Kanske är det den vi får se i höst? Förhoppningsvis inte, menar Henrik Aflodal, som aldrig förstått charmen med den strippade nord-ileachen:
– Avsaknaden av rök och simpel sötma istället för frukt gör whiskyn rätt meningslös. Fjolårets version saknade dessutom temperament, unpeated Caol Ila piskar vanligen på ohämmat med aggressiva kryddor.
Det vi kan vara säkra på är att prisläget står sig. Toppwhiskyn Port Ellen har de senaste åren gått från 1500 över 2200 och 2400 till 2500 pund. Så ska vi tippa £2600 för 2017? Trots att den bara är 34 istället för 37-38 år.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.