Att leka med smaker är spännande. Cigarr med ädla drycker till är en fin kombo. Henrik Aflodal har i flera år matchat olika garrar till framförallt whisky. Här laddar han matrisen med två Ashton-cigarrer och maltwhisky, rom samt bourbon. Esset i leken är Glenfiddich 21 år Rum Cask Finish med sidekick Wild Turkey Rare Breed. Matusalems 15-åriga rom smakar också gott men är kanske i sötaste laget.

Ashton föddes 1985 då Robert Levin tog över sin fars cigarraffär i Philadelphia, PA. Namnet kommer av den engelske piptillverkaren Bill Ashton Taylor. Intressant nog finns ingen koppling alls mellan företagen. Levin kände till piporna och tyckte namnet lät bra. De första cigarrerna utvecklades och tillverkades av legendariske Carlos Fuente i Dominikanska Republiken. Cigarrerna vi ska testa introduceras båda 1988.
Mörkhyade Aged Maduro med sitt Connecticut Broadleaf. Stocken har en sorts mörk lyster av svartnat läder med bruna prickar här och var på en fet-oljig matt yta. Cabinet Selection är istället svept i ett ljusbrunt US Connecticut Shade-blad. Kastanjebrunt i färgen, nästan som kalvskinn med osynliga tunna ådror i bladverket. Inlagan är lagrad i upp till 5 år och de färdigrullade cigarrerna får eftermogna i ett cederträklätt rum. Låter mer sofistikerat än den mer kraftfulla men söta Maduro-varianten.
Men vilken garre är mest avancerad? Cabinet luktar sött av läder, foten blandar även in söt kokos. Kalldraget är lättsamt och smakar sött hö och kokos med karamell och peppardunster. Mörka Madurons täckblad har ingen doft alls, foten luktar söt tobak och stall. Kalldraget är trögt (hårt rullad) och smakar tobak med söt svartvinbärssaft. Jag tänder upp och får ett första intryck. Maduron har en nötig sötma med krämiga lädertoner och citruslikör som flyter ut i choklad/fudge med pepprig touch. Cabinet är torrare kryddig men ändå krämig, en rik rök som ändar i antydan till peppardamm. Lättrökt men stram och avskalad i stilen, hos Maduron är karaktäristiken större.
Tre drycker är framme. Matusalem-rom som lagrats på amerikanska barrels i 15 år. Glenfiddich 21 år Rum Cask Finish som vistats i romfat de sista fyra månaderna. Och som extranummer Wild Turkey Rare Breed, en fenomenal small-batch bourbon där whiskeyn lagrats i 6 till 12 år på nya barrels. Den lagrade romen är trions lättviktare, Glenfiddich sjunger högre och klarare, amerikanen är mest intensiv, mycket tack vare sina 58,4%. Matchningsövningen är den mest avancerade jag utsatt mig för. Att röka dubbla cigarrer och varva tre drycker kommer att ta 2 timmar i anspråk. 120 fascinerande minuter där allt funkar fint ihop. Här kommer den regisserade versionen där jag fokuserar på de allra bästa momenten.
Först en sipp Glenfiddich. Cabinet blir torrare men mer aromatisk med eterisk krydda och krämig whisky-frukt i avslutet, fortfarande väldigt torr och aningen pepprig. En sipp till och ett bloss på den andra cigarren framkallar en sober elegant fetma hos Aged Maduro. Starten är neutral innan fetman breder ut sig ihop med sur tobak. Cigarren förorsakar i sin tur ett fruktkalas hos whiskeyn där fet kokos från garren lägger ut en läderinspirerad final med krämig torkad frukt. Väldigt fetlagd kombo – häftigt!
Jag låter romen stå och tar ett bloss på Cabinet. Wild Turkey blir lätt och luftig men samtidigt tät och mer fruktig, mot slutet tobak-eterisk och sötrökigt komplex. Cigarren lyfter verkligen whiskeyn.
En tredjedel in utvecklar Aged Maduro en krämig sötma liknande apelsinlikör med chokladtryffelbeska mot slutet i sötfyllig stil. Allteftersom vi tar oss in mot andra tredjedelen ökar de rostade karamelltonerna ihop med cognacsvibbar, likören förskjuts till eftersmaken som är mer jordig/besk. Cabinet erövrar efter en bit in en mild personlighet i form av nyrostad kaffeböna, liksom krämigt eterisk med torr läder-finish och peppardunster. Den blir fylligare allteftersom och efter två tredjedelar uppstår läder-beska med saliverande hö-toner och eteriskt cederträ i avslutet plus lite grönmynta. Jämför man garrarna är den förra sötare med apart fruktlikör medan den senare är mer asketisk besk-läskande.
Hur kombinerar man dryck till detta? Två centimeter in i rökupplevelsen tar jag fram den 15-åriga Matusalem, gjord i Dominikanska Republiken, där också cigarrerna rullas – kan det bli mer autentiskt? En sipp rom ökar sötman hot Cabinet som får en rik smak men den torra pepprigheten kommer snabbt igen för att i eftersmaken tvingas tillbaka av romsötma där retliga pepparpustar kämpar emot – host, host! En både vänlig och tuff kombo som är minst sagt motsägelsefull.
Istället tar jag en klunk bourbon vilket framkallar feta lädertoner hos cigarren som blir linoljig med grön vegetativ finish. Fet grönsaksgod rökupplevelse! Ännu en bourbon-slurk och nu Maduro. Det blir fyllig apelsinlikör och tjock kokos med lång bourbon-krämig rökfet final. En sorts smällfet syrlig söt-röka som är säregen. Jag fyller kvickt på med lite bourbon för att se hur röken påverkar whiskey-smaken. Tung syrlig bourbongom dekorerad med tobaksblad. Eftersmaken är komplext citrusjungande med torrare läder under. Maduron gör whiskeyn ännu godare och smakerna varar längre.
Jag bolmar vidare och tar en sipp på Matusalem. Först smakar det rom men så exploderar frukten, aromatisk citruslikör! Eftersmaken sprudlar av frukt och flämtande tobaksblad. Vad hände där? Tobaken skapar en mer dynamisk levande romsmak, exceptionellt lyft!
Får vi samma effekt med maltwhiskyn? Jodå, sötare apelsincitrus möts av kryddigare mineraler (maltdestillatet ger sig tillkänna). Eftersmaken kryddar på länge på söt apelsinbas. Destillatets citrustoner hakar på cigarrens apelsin-tema. Anmärkningsvärd smutt kombo, whiskyn känns plötsligt fräsch och ung trots sina 21 år.
Nu är vi framme vid stumpen. Den sista tredjedelen dominerar trä/läder hos Maduron som blir mer eterisk med saliverande syrlighet. Bränd karamell/crème brûlée i efterklangen som skuggas av svartpeppar. Cabinet tar också på mer läder mot sluttampen men har även ett intressant fruktigt backdrop (som är nytt). Eftersmaken är kryddig och nötig med grön fetma, liksom gödselliknande mörkare.
Vi slutar där vi började. Hur påverkas rökkaraktäristiken om man grundar med en och samma whiskey. Efter lite Wild Turkey backas bandet hos Maduro och karamellen är först ut, ihop med rostade kastanjer. Eftersmaken är cognacsfruktig och grönt oljig, len och lång med undertryckt kryddighet. Cigarren får ett komplext djup som saknats tidigare, bästa läget hittills. Cabinet blir ultrafet, läder tapetserar munhålan. Eftersmaken är torrare och ånyo ren (som vore den nytänd), krämig tobak leder och har raderat ut den kraftfulla bourbon-whiskeyn. En elegant proffs-kombo som får mig att rysa av välbehag.

En munfull rom förvandlar Cabinet till något helt annat. Rökverket blir flyktigt sofistikerat med smak av grön selleri (!) och sötare kumquats/fruktkräm i eftersmaken, underbart aromatiskt läskande. Alldeles lagom på alla sätt. Lite Glenfiddich accentuerar istället tobaksaromen med gräsig fond och runda lädertoner allteftersom. Eftersmaken är läskande ren, torra brända mandlar jollrar i fjärran. Mer avancerat med större djup och tobakstunga aromer.
Vi låter Maduron leverera maltwhiskyns slutackord. Smaken blir lång och komplex, frukt stångas mot ek omsvept av fet cigarr-kokos. Avslutningen är lång, lång med drivor av exotisk whisky-frukt och smygande värme plus cigarr-läder. Smäktande avancerat samgifte där frukten får fritt spelrum uppbackad av cigarrens läderbeska.
Ashton gör sig bra till destillat. Inte för mycket kropp och utsvävningar, aromerna håller ihop och står stadigt. Vilket är bra när man introducerar komplexa dryckessmaker mitt i röken. Bäst i klassen är Glenfiddichs rom-finish ihop med Ashton Aged Maduro. Börja där.
DESTILLATEN
Glenfiddich 21 år Reserva Rum Cask Finish 40% | SB-nr 80676, 1295 kr
Wild Turkey Rare Breed 58,4% | SB-nr 40404, 599 kr
Matusalem 15 år Gran Reserva Solera Blend 40% | SB-nr 88825, 499 kr
CIGARRERNA
Ashton Aged Maduro No 10 | Format: Robusto 20×127 mm | Pris: 130 kr
Ashton Cabinet Selection No 6 | Format: Robusto 20×140 mm | Pris: 153 kr
CIGARR-PODDEN
Lyssna på Brobergs Cigarr-podd från Stureplan i Stockholm. Herr Aflodal bolmar ikapp med Anders Eriksson och bisittare Axel Hessling. Rökverk från Ashton till whisky/rom avhandlas lustfyllt.