Nya släpp Balblair överger sin vintage-utgivning och satsar på traditionell åldersetiketterad whisky. Northern Highlands-whiskyn har gjort en grej av att ge whiskyn när den är ”mogen” som allra bäst. Mödosamt monitoreras fatlagret och årligen har de bästa faten blivit produkter. Till exempel kan årgång 2001 ha behövt ett extra år på sig för att finna formen samtidigt som 1989 behövde skördas för att inte gå för långt. Man har hela tiden haft en standardutgåva kamouflerad i form av ett årtal som åldersmässigt varierat mellan 10-12 år. Kanske var det för svårt att kommunicera upplägget när folk hellre grabbar en vanlig 12-åring istället för Vintage 2000 från hyllan i spritbutiken.
Nu kommer fyra nya åldrar – 12, 15, 18 och 25 år. Given kallas av ägaren Inver House ”en ny era för Balblair.” Whiskyn rullas ut just nu i UK och kommer att sippra ut internationellt under våren.
– Whiskyn i flaskorna är densamma men nu hamnar åldern istället för årgången på etiketten, säger brand manager Matthew Jamieson. Vi är stolta över den nya linjen och tror att smakprofilerna ihop med snygga förpackningar kommer att intressera konsumenterna och lyfta Balblair till nya höjder.
Whiskyn buteljeras vid 46%. 12-åringen med smak av ”torkad apelsin, krydda och söt vanilj” mixar 1st fill bourbon barrels och dubbeleldade refill-dito (riktpris £45). 15-åringen smakar ”mörk choklad, tropisk frukt och krämig vanilj” (£75). 18-åringen bjuder på ”saftiga aprikoser, vaniljkex och russin” (£120). Slutligen den dyra 25-åringen för £500 med toner av ”oljig citrus, chokladpraliner, färsk tobak och blodapelsin”. Lagringskonceptet för de tre finare sorterna är detsamma. Whisky tas ur ex-bourbonfat och läggs 1st fill sherry butts av spansk ek för en slutputs. Tidigare har Balblair tjusat oss med uteslutande vanlig ek, alltså en mix av 1st och refill bourbon barrels. Det finns ju nästan inga sherryfat i lager, whiskyn har en bakgrund som blendingmalt. Men man har alltså planerat den här omgörningen de senaste åren genom att investera tungt i ny sherryek för att möjliggöra en bred satsning på fyra åldrar istället för ad hoc-vintages.
– Som ett av de äldsta operativa Highland-destillerierna har Balblair en lång historia av väldigt fin whisky bakom sig, säger destillerichef John MacDonald. Vår nya kollektion firar detta faktum, i äkta Highland-anda.
Flaskorna behåller sin speciella ”bulliga” form men destillerilogotypen byts ut, inspirerad av Struie-kullen intill (se annons ovan). Men det är inte slut på årgångarna, Balblair fortsätter att ge ut vintages fast i limiterad upplaga när man hittar något särdeles speciellt.

Tidernas första vintage-whisky på bred front var Knockando som på 1980-talet årgångsmärkte sin 12-åring (och äldre varianter) men efterhand gav upp och blev en standard-12:a i mängden. Det är svårt att sticka ut, konsumenterna orkar inte tänka längre än till den där viktiga åldersbeteckningen. Står det 12 år på maltwhiskyflaskan är man nöjd. Glenrothes är ett annat destilleri som genom åren framhärdat med årgångar men i höstas gav man till slut upp med argumentet: ”Premium-konsumenter väljer sin whisky på ålder, det är så man navigerar i en whiskybutik, genom att sortera på lagringstid. Åldersbeteckning indikerar en whisky med bättre smak av högre kvalitet.”