Whiskymakande | GLASGOW Det stormar kring Ballantine’s. Efter Pernods övertagande av Allied Domecqs storsäljare har bråk uppstått vid Dumbarton-anläggningen. Master blender Robert Hicks och två produktionsdirektörer har sagt upp sig på dagen, samtidigt omplaceras fabrikens chef. Precis som vid övertagandet av Chivas 2002 agerar fransmännen snabbt och resolut för att skära i kostnaderna, särskilt utsatta är funktioner som administration, ekonomi, IT. Den ena av bolaget två buteljeringsanläggningar lär stängas, antingen Paisley eller Dumbarton. Synergieffekterna under kommande treårsperiod beräknas innebära en besparing på 300 miljoner euro (2,8 miljarder skr).
När det gäller varumärket Ballantine’s väntas inte lika stora strategiförändringar som för Chivas Regal och The Glenlivet. Den här gången är det dock en skotsk organisation (Chivas) som tar över en etablerad gelike (Allied), risk för större motsättningar när ”de som kan bäst” får olika uppfattningar om Ballantine’s.