• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
torsdag 8 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Äldst & Dyrast & Bäst

Ballantine’s vill bli världstvåa

av Redaktionen
14 jun

Business | SKOTTLAND  Franska Pernod Ricard är nu klara för hårdkörning efter jätteförvärvet av världstvåan Allied Domecq för två år sedan. Varumärket Chivas Regal rycktes resolut upp ur en slumrande tillvaro hos Seagram dessförinnan. Den här gången är siktet högt ställt, Ballantine’s siktar på att välta Diageos världstvåa J&B Rare.

Allt började 1827 då 18-årige George Ballantine öppnade grosshandel i Edinburgh efter fem år som lärling hos handlaren Andrew Hunter. Snart sålde unge Ballantine whisky, oblandad maltwhisky från Högländerna. Whiskyn tog ledningen först efter 1865 då sönerna Archibald, George och Daniel involverades. Fadern öppnade filial i Glasgow med sonen George och satsade på att sätta varumärket Ballantine’s Finest Scotch. 1903 erövrades titeln kunglig hovleverantör. 1919 sålde familjen ut till sina partners Jimmy Barclay och RA McKinlay som bildade aktiebolaget George Ballantine & Son.

Amerikanska förbudstiden blev paradoxalt nog ett lyft för bolaget. Whisky exporterades i stora mängder till rom-riket Nassau och till Canada för vidare smuggling in i USA. Barclay drog i trådarna. Det slutade med att Toronto-baserade Hiram Walker tog över 1935 (deras Canadian Club gjorde karriär under förbudstiden som smuggelwhisky och knäckte i praktiken den slumrande bourbon-industrin när förbudet hävdes). Omedelbart förvärvades destillerierna Glenburgie och Miltonduff för att säkra leveranser av maltwhisky till blenden. Europa-chefen Harry Hatch försökte utan framgång få till stånd ett möte om framtida leveranser av grainwhisky med Sir Henry Ross från Distillers Company. Med bister min smällde Hatch till slut upp Dumbarton vid inloppet till Glasgow 1938. Ett storskaligt komplex för grainwhiskytillverkning, blending och buteljering. Internationaliseringen av skotsk whiskyindustri började här. Efter kriget sålde whiskyn tungt i USA, mellan 1963 och 1975 fyrdubblades exporten till 1,5 miljoner lådor. På 1960-talet attackerades också centraleuropa samt östblocket där whiskyn kvickt blev bästsäljare.

Kanadensiska Hiram Walker köptes av brittiska Allied Lyons 1987. Efter en fusion med sherrymakaren Pedro Domecq 1994 antogs namnet Allied Domecq. Sommaren 2005 styckades Allied slutligen upp mellan franska Pernod Ricard (som tog Ballantine’s) och amerikanska Jim Beam (som fick Teacher’s). Idag är Ballantine’s trea globalt. Första året under franskt styre droppade försäljningen med 11 procent. Hösten 2007 skall varumärket ryckas upp och 40 miljoner pund spenderas på reklam i Europa, Latinamerika och Asien. En hel del av pengarna läggs på Ballantines skickliga 12-åring som försummats de senaste åren. Måhända känner Chivas viss sympati för syskonblenden.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.