Hållbarhet Hållbara ekologiska produkter är inne. Allt fler konsumenter värderar industri som inte belastar miljön onödigt mycket. Nyligen rapporterade vi om nya GlenWyvis som räknar med att få all sin energi från en mix av vind- och vattenkraft samt solpaneler. Ett miljövänligt projekt i det lilla som ska producera 140 000 liter whisky per år. Nu drämmer stora Balmenach till och investerar £3 milj i en biogas-anläggning som kommer att reducera destilleriets ’carbon footprint’. Speyside-fabriken gör årligen 2 miljoner liter råwhisky – 14 gånger mer än GlenWyvis! Ägaren Inver House ska med hjälp av bakterier bryta ner avfallsprodukter från produktionen till metangas. Den allra senaste tekniken från Clearfleau används. Dagligen tas 130 kubikmeter ’pot ale’ och ’spent lees’ omhand vilket ger 2000 kubikmeter biogas. Det blir 200 kW el samt 230 kW värme. Balmenach låg redan långt framme med biomassa i form av en flisförbrännare. När bakterieprocessen är på plats kan man koppla loss på elnätet helt och hållet. Dessutom kommer omgivande jordbruk att dra nytta av rent vatten och näringsrik kornmassa.
– Vi hoppas att andra följer, hoppas VD Martin Leonard. Vi visar att man kan minska sitt koldioxidavtryck ordentligt trots att fabriken är stor.