Nya släpp Balvenie Stories är Dufftown-destilleriets senaste giv. Varje flaska säljs med en berättelse om hantverket att göra whisky. Serien har tre utgåvor, den första som nådde Sverige 5 juli var 12-åriga ”The Sweet Toast of American Oak”. Den första utgåvan skildrar historien om ett unikt samspel mellan gamla tekniker och nya idéer. Det är dels en berättelse om hur Balvenies Apprentice Malt Master Kelsey McKechnie experimenterade med ekfat från Kelvin Cooperage i Louisville, för att få fram en whisky med len och fruktig karaktär. Efter 12 år på vanliga bourbonfat har whiskyn fått en slutputs på 3 månader i amerikansk nyek. Tunnbinderiet i Kentucky har rostat nyfaten så länge som 20 minuter innan transport till Skottland där man på sitt eget tunnbinderi rostat ånyo för att få ut ”så mycket smak som möjligt” från faten. Men det är också en berättelse om hantverk, om människorna bakom den handgjorda whiskyprocessen och de unika tekniker som gått i arv – från generation till generation.
– Vi har alltid lagt stor vikt vid hantverket bakom vår whisky. Balvenie Stories är ett sätt för oss att förmedla vår historia och ge hantverkarna bakom whiskyprocessen en röst. Seriens första utgåva, The Sweet Toast of American Oak är unik sett till sin smak, sina ingredienser och dofter – men framför allt sin historia. Whiskyn är sötare än vår vanliga Balvenie med en intensiv kokossötma och varm honungston, säger Kelsey McKechnie, Apprentice Malt Master på Balvenie.
Varje flaska i den nya serien är försedd med en ljudfil för att ge whiskyälskare möjlighet att ta del av unika historier om människorna bakom hantverket. Berättelserna spelas bland annat in från olika platser som varit signifikanta i framställandet av de olika utgåvorna. Utöver berättelserna inkluderar ljudfilerna även guidade whiskyprovningar med Balvenies Malt Master David Stewart och Kelsey McKechnie.
Andra utgåvan är en gammal goding, rökaren A Week of Peat, som ursprungligen lanserades 2017. Bakgrunden är en Islay-resa dåvarande destillerichef Ian Miller gjorde som resulterade i egna torvröksexperiment i den egna maltugnen på Balvenie. Ursprungstanken var att säkra upp behovet av rökwhisky till blenden Grant’s ifall Diageos röktapp av någon anledning skulle strypas. Systembolaget har kvar av Peat Week så denna ”stories”-flaska tas inte in till Sverige. Receptet är dock detsamma uppger ddestilleriet, man har bara uppdaterat namnet på utgåvan, som också är en ny batch. Kolla in vår recension av fina Peat Week här.
I dagarna landade tredje och sista Stories-pavan på Systembolaget. The Day of Dark Barley är en systerbuteljering till 14-åriga Roasted Malt utgiven 2006 som innehöll lite mörkrostad chokladmalt (bryggarmalt). Men den här flaskan är 26 år med söt toffee-smak lite citrustoner av apelsinskal samt ek-vanilj och en kyss av kanel och ingefärskrydda i avslutet, enligt destilleriet. Namnet kommer av maltlasten från Simpsons Maltings 1992 som tog manskapet på sängen.
– Vi var inte förberedda, minns maltman Robbie Gormley. Vi hade ingen plats att lagra den här annorlunda malten på. Till slut dumpades allt på maltladans loft vilket ledde till en del gruffande när alla säckar skulle bäras nedför trappan av personalen.
• The Balvenie 12 år ”The Sweet Toast of American Oak” 43% #1 | SB-nr 40562, 579 kr
• The Balvenie 14 år ”The Week of Peat” 48,3% #2 | Samma whisky ”Peat Week”, 799 kr
• The Balvenie 26 år ”The Day of Dark Barley” 47,8% #3 | SB-nr 40567, 6995 kr
Klicka på utgåvans titel ovan för att höra storyn om whiskyn.
• LÄSTIPS – Vadå PEAT WEEK? (om tillkomsten av Balvenies rökwhisky)