SURSTRÖMMINGSPREMIÄR! Tredje torsdagen i augusti är det av hävd premiär för den överjästa norrlänningen med den vedervärdiga odören – som många har lärt sig älska. Men vad dricker man till? Absolut inte mjölk menar puritanerna, det är en styggelse. Men gärna något starkt, som brännvin. Whiskyspot slog följe med Aftonbladet och Surströmmingsakademien och testade ett gäng brännvinssorter till tre olika surströmmingsburkar från Kallax, Bockön och Oskars. Resultatet bekräftar tesen – att brännvin passar väldigt bra ihop med den unkna fisken. Inga riktiga dikeskörningar och flera höjdare. Klassikern O.P Andersson är omistlig. Kummintemat står ut och matchningarna går som smort. Enkelt och smärtfritt. Den stora bubblaren i testet är Libbsticka (som dock inte finns på marknaden ännu utan väntas lagom till jul). Ett naturbrännvin som görs på färska örter med kraftig smak liknande svensk curry och selleri. Ännu mer krävande är Spirae älggräsbrännvin (också gjord på färska växter) där mild gräsighet byts i mäktig beska i avslutet. Intressant är att både O.P. och Spirae är ekologiska, vilket kanske inte påverkar smaken men är bättre för miljön än alternativen.
Surströmmingsakademiens egenutvecklade Saltören sjunger ut ordentligt med goda citrustoner, en fräsch partner till surströmmingen. Mest intressant är Saltö som egentligen går i kummintraditionen men beroende på vilken surströmming man har på tallriken blir det antingen kräftsmak eller matjessill i eftersmaken!
Danska Aalborg och norska Løitens gör det bra men utmärker sig inte. Gammal Norrlands lyckades trots sitt namn sämst, nära att åka i diket flera gånger. Okryddad sprit i form av Explorer är som väntat ospännande.
1. O.P. Andersson Aquavit 40% ekologisk (SB-nr 42, 269 kr)
Kallax: Träsmak med kummin, rena klanger med bra eftersmak. God enkel matchning.
Bockön: Simmig söt surströmmingsmak, neutral kumminton – försvinner.
Oskars: Söt fyllig brännvinsmak, örtiga kummintoner vinner, lång eftersmak med mer beska.
2. Libbsticka Akvavit 37,5% (lanseras i december)
Kallax: Mild start, smygande libbsticka och växande sälta som mynnar i lakrits. Stor kryddig eftersmak men ren med brödigt sesamfrö.
Bockön: Balanserad libbstickasmak, strax sötare (strömmingsältan balanserar). Lång kryddig varm finish. Ojoj.
Oskars: Mild curry-smak som växer ut i lång saltstänkt libbstickasmak.
3. Spirae Älggräsbrännvin 35,9% ekologisk (SB-nr 82048, 349 kr)
Kallax: Söt-gräsig början, fylligare fortsättning. Karaktärsfullt avslut, massor av fisktoner och beska.
Bockön: Mild gräs-start, rund hö-lik mitt med stor sälta från strömmingen, tunnare avslut.
Oskars: Rund gräsig smak, öligt god med plats för strömmingen, samtidigt kryddig av varmt brännvin.
4. Saltörens Akvavit 42% (SB-nr 86613, 243 kr)
Kallax: Söt citrusstart, friskt fruktig, citrusdunster. Fet-gräddig eftersmak av småcitrus.
Bockön: Massor av citrus, krackelerar i spritighet. Tomt avslut, artificiellt sötningsmedel.
Oskars: Sprite-sprudlande fruktpladdrande smak med sötaktigt avslut – god, god!
5. Saltö Akvavit 38% ekologisk (SB-nr 80, 140 kr) +++
Kallax: Spritig simpel smak, eftersmaken går i kumminstil.
Bockön: Dillartad start (!), bryter ihop och blir spritig. Plötslig kräftsmak i avslutningen.
Oskars: Lallig spritsmak, brödig utgång som landar i matjessill och dill. Fascinerande!
5. Aalborg Jubilæums Akvavit 40% (SB-nr 178, 255 kr)
Kallax: Sötaktig stor enkel smak med en aning kummin. Ren oskyldig eftersmak.
Bockön: Spritromantisk syrlig smak, torrare aromatisk citrus i avslutet.
Oskars: Tunnare spritig med lång citrussyrlig eftersmak.
7. Løitens Export Aquavit 40% (SB-nr 60, 199 kr)
Kallax: Akvaviten dominerar med citrus och örter. I eftersmaken mer fisk men ändå ren.
Bockön: Samma, destillatet dominerar, nu lättare friskt örtig med citrusfläktar.
Oskars: Pappigt stum smak som övergår i händelselös värme.
8. Gammal Norrlands Akvavit 40% (SB-nr 262, 219 kr)
Kallax: Sötsliskig mun, halvvägs glimt av frukt, dör tyvärr ut fort.
Bockön: Alltför spritig, kraschar mot sältan.
Oskars: Spritig, citrus dominerar, stum.
9. Explorer Vodka 37,5% (SB-nr 154, 198 kr)
Kallax: Salt fisk i början, strax tam krydda, ohjälpligt spritig. Räddas av varmare fylligare avslut.
Bockön: Sötare start, frejdigt spritig, beskt avslut. Bästa kombinationen.
Oskars: Tunn och spritig, lätt fadd eftersmak.
Bästa surströmmingsburk till brännvin?
Som referens hade vi stoppat in en okryddad snaps i testet. Explorer tillförde inget men förstörde heller inte smakerna. De kryddade sorterna skapade mervärde och nya goda smaker. Kvaliteten hos fisken påverkar smakerna oväntat mycket. Utfallet skiljer sig åt beroende på ur vilken burk man fiskar upp sin strömming. Bockön var för salt för att lyckas i testet. En jobbig surströmming för brännvinet. Men bubblaren Libbsticka (som alltså tyvärr kommer först till jul) stod emot sältan bäst. Knapp vinnare bland fiskarna blev istället Kallax som gifte sig utsökt med O.P. Andersson, kummintemat spelades ut till fullo. Spirae bjöd på testets mest krävande matchning med massor av beska i eftersmaken (som en whisky) men också accentuerad surströmmingsmak. Oskars lockade fram beskan hos O.P. utan att tappa bort kummintonerna. Surströmmingsakademiens Saltören serverade citruskalas med god sötma. Och älggräsbrännvinet Spirae smakade brygghus och värmde skönt i avslutningen.
När man testar surströmmingen solo på egen hand, utan tillbehör eller dryck, blir upplevelsen såklart annorlunda. Läs vårt blindtest av åtta burkar. Där klarar sig Bockön bäst, Oskars och Kallax återfinns i botten. Men med brännvin i glaset vänds alltså tallriken och Bockön får stå tillbaka för storsäljarna.
Aftonbladets test av surströmming och brännvin. KLICKA ovan för att läsa PDF.