Reviews | SYSTEMBOLAGET Här är ett skönt blindtest som får en att må bra. Jag laddade glasen med tre underdog-rökare. Och fick en väldigt spännande session.
Longrow fortsätter att imponera. 18-åringen som var på blixtvisit nyligen har fått sällskap av en 16-årig fatutgåva, exklusivt tappad för Sverige. Har legat de sista 9 åren på Chardonnay-fat och frustar därmed av ek. Vitvinsfatet ökar syran dramatiskt vilket vid cask strength ger smak av ketchup/tomatsoppa men nervattnad istället kommer ut som syrligt vitvin/vita vinbär. Eken dramatiserar skeendet och ner mot 43% ges torvröken spelrum. Användbar/drickbar cask strength-virre från Campbeltown-destilleriet.
En fastlandsrökare med mer beskedlig framtoning är Benromach. Återuppväckt 1998 och rekonstruerad för att likna Speyside-whisky före kriget. Till 15-åringen blandar man efter 9 år samman 8 delar bourbonfat med 2 delar sherryek för att därpå lagra i ytterligare 6 år på nya oloroso sherryfat. Oj vad underligt det blir. En personlig Benromach där grundröken kommer ut som bildäck, sherryn är syrlig och i eftersmaken skapar eken en känsla av bränd svål. Vatten drar ut både sherry och fetare ek som bäddar in röken. Smaken lever upp men tappar farten något i ett fetare avslut. Mer normal med vatten men avsevärt kuligare och konstig utan vattendroppen.
Speysides värstingrökare är Benriach som för några år sedan återstartade sitt golvmälteri. Nya Temporis kokades 1996 av forne ägaren Chivas på egenmakad rökmalt. Om Benromach var udda är denna gammelrökare helknäpp. Äckligt god odör av sur prickig korv. Underbar rund torvrök i munnen där läskande frukteufori skapar ett intrikat smakskådespel. Gungar ut i medicinal jod-finish ovanpå sötare tjärtoner. Vattnad framhäver den feta eken och får sherryn att breda ut sig vilket snällar till allt. Fatmixen är schizofren men Rachel Barrie gör det bra, Benriachs nye blender tar ut svängarna och är helt respektlös – det är riktigt coolt. Köp och njut av konstigheterna.
Benriach 21 år Temporis 46%
Mix av bourbon barrels, jungfru-ek, oloroso sherry och Pedro Ximenèz-sherry | SB-nr 79986, 1449 kr
93/100p 23
24
24
24
Benromach 15 år 43%
Efter 9 år blandas 80% 1st fill bourbon barrels med 20% 1st fill sherry för att slutlagras i 6 år på nya oloroso-fat | SB-nr 40469, 888 kr
89/100p 22
22
23
22
Longrow 16 år 54,6% single cask
Destillerad 2001, lagd på 1st fill bourbon, flyttad till Chardonnay-fat efter 7 år, buteljerad i mars 2018, 380 flaskor (endast Sverige) | SB-nr 1103, 1297 kr
90/100p 21
23
23
23