Gamla tider 20-årig jubileumsmalt är i ropet. Igår firade vi Benromachs 20-årsdag sedan destilleriets återstart. Nu vill Benriach en bit uppåt vägen uppmärksamma sitt 120-årsjubileum med en 20-åring dragen ur ett Marsala-vinfat. Kopplingen till grundaråret 1898 är lagerhus nr 13 som är kvar sedan den tiden, inbäddat i mitten av egendomen. Spriten i hogsheadfat nr 10299 gjordes exakt 100 år efter starten.
Man kan förstås argumentera för att det är att gapa efter för mycket med ett plus-100-firande. Stället kickade optimistiskt igång 1898, någon månad innan whiskykraschen rullades upp. Nedläggning följde år 1900. Dagens flitiga whiskyutgivare invigdes 1965 och har gjort sig känd för sin uppsjö av fattyper. Förre ägaren Billy Walker älskade att experimentera och har lagt ner massor av varianter. I april 2016 lämnade Walker över nycklarna till amerikanska Brown-Forman och alla fat till nya blendern Rachel Barrie.
Förra veckan högtidlighöll fd destillerichef Stewart Buchanan (numera Brand Ambassador) bemärkelsedagen med en påkostad lunch på destilleriet. Inbjudna var nuvarande och tidigare personal. Alltså ett stillsamt firande utan att slå på stora trumman, vilket ju är hovsamt med tanke på historiken. Om jubileumsutgåvan säger Buchanan:
– Jag var med och la ner fat nr 10299 för 20 år sedan. Whiskyn firar den mångfacetterade fruktiga stil Benriach gjort sig känd för. Whiskyn bjuder på en cocktail av fruktsötma. Marsala-fatet har långsamt mognat i lagerhus 13 tillsammans med vår eklektiska fatkollektion.
Whiskyn från 1998 säljs endast i destilleriets butik. De 290 flaskorna håller 53,4% och är signerade av blender Rachel Barrie.