• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews Wh

Speysides förkrigsrökare Benromach ger oss förträfflig 15-åring

av Henrik Aflodal
29 aug

 Reviews    Benromach öppnar hösten med en trippel. Speyside-fabriken återinvigdes med helt ny profil 1998. Ägaren Gordon & MacPhail ville göra en revival på förkrigsstilen på Speyside vilket innebär en lite torvrökskyla på den annars gräsiga röklösa nuvarande Speyside-stilen. Som alla smådestillerier har tiden i jäskaren ökats till flera dygn från branschstandard på 48 timmar. Man har ju tid att vänta i frånvaro av stora volymkrav.

Vi börjar med den märkligaste whiskyn. En Sassicaia-finish på rödvinsfat från Toscana och Tenuta San Guido, ett så kallad Super Tuscan-vin som utmanar de finaste slottsvinerna i Bordeaux. En 8-åring nedlagd 2011 på bourbonfat som avslutningsvis tillbringat 2 år på vinfat. Min spontana reaktion är ”halvdan ungdomsslurk”.

Munnen är rödvinssträv utan av behövlig frukt tillförs, röken räddar utgåvan men mothugg hade behövts. Lukten är defensiv men ändå rätt cool. Doft av sockrig äppelmust som känns halvjäst. Ungkola slår an tonen i munnen, fet citruskola försöker men kvävs av burdusa tanniner som skitas ner av röken. Avslutet är oljigt och lagom rökskadat, ungkolasötma bär med torvrök och motorolja efterhand.

Med iver tar jag itu med ”nya” cask strength-utgåvan batch #1. Detta är en uppgradering av forna 100 proof-whiskyn som nu ges en permanent plats i destilleriets core range. Detta är en 11-åring från kvalitetsfat, mix av 1st fill bourbon och 1st fill sherry. Men det funkar inte. Alls. Vi får en jobbig obalanserad sherryrökbomb. Krockbenägen men såklart ’impressive’. Aromen förstör allt, den är helt enkelt förfärlig. Kvistig som härsket smör med chokladkaka och kaffepulver.

Munnen belägras av burkig instängd farin-sherry som blir skitigt fruktvaggande på jordgolv i avslutet. Dubbla skedar vatten behövs för att ledsaga den förvirrade virren ut ur mörkret. Det luktar granskott och libbsticka (rotselleri) på sockrig sherrybas. Sherryn är visserligen kakig i munnen men det lyfter med syrliga krusbär in i en lång surkartig epilog där rök och syrup fyller på. Nja. G&M behöver jobba ihop elementen, tappningen spretar alltför mycket.

Undvik ovanstående krångel med lustiga fat och konfys-starka droppar och gå på den mest självklara whiskyn i uppställningen. 15 år är idag en respektingivande ålder. Här kombineras åtta delar 9-årig bourbonfatslagrad whisky med två delar lika gammal olorosofatslagrad. Alltsammans läggs över i 1st fill oloroso butts för 6 års slutlagring. Och Benromachs medelåldersdram levererar verkligen med sin behagliga inbjudande arom och runda goda men smygande karaktär av välartad rök. Whiskyn har krämig sherry-syltig arom som är blommigt rund och läder-soft, torvrök och tobak binder i bakgrunden ihop elementen.

I munnen direkt torvrök och söta skorpor som tar på oljig sherry och fruktkräm, mot slutet bedårande citronsoda (fräscht). En jämn eftersmak lever på bakad rök och kakig ek-choklad. Helt enkelt en genomtrevlig mun med plain utgång. Vi pratar sherry-smaker med oljiga rökpustar och söta skorpor = gottigottgott!

Benromach 15 år 43%

 90p ​ Doft 22, Smak 23, Avslut 22, Balans 23  9 år på 1st fill bourbon (80%) och 1st fill oloroso sherry (29%). Finish 6 år på 1st fill oloroso butts. 660 flaskor till SE (webblansering till 1 sep).  SB-nr 40601, 899kr

Benromach Cask Strength Vintage 2008 #1 57,9%

 81p ​ Doft 18, Smak 21, Avslut 21, Balans 21  11-åring buteljerad 2019, tagen ur 1st fill bourbon och 1st fill sherry. 444 flaskor till SE (lanseras 6 sep).  SB-nr 40612, 849kr

Benromach 2011 Sassicaia 45%

 86p ​ Doft 21, Smak 21, Avslut 22, Balans 22  8-åring som legat 6 år på 1st fill bourbon samt 24 månader på rödvinsfat från Sassacaia. totalt 7026 flaskor varav 120 till SE (webblansering till 1 sep).  SB-nr 40607, 719kr

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.