Poker är inne. På nätet, på TV, ute i stugorna. Men vilken whisky passar till ett pokerparti? Henrik Aflodal listar poker-whisky för hemmabruk och ute i stora världen.
Har du poker-fejs? I poker räcker det inte med bra kort på hand, du måste kunna bluffa för att ta hem den stora potten. Och du måste naturligtvis ha rätt whisky i glaset för att verka trovärdig. Gärna en rejäl cigarr också, för att frammana den rätta ”Las Vegas”-känslan.
Är du nätspelare med välfyllt barskåp är det enkelt. Börjar du förlora, byt ”virre” tills du går plus igen. Är det bara uppåt, se till att hålla glaset fyllt.
Hemmaspelaren jobbar med avancerad skotsk singelmalt. Är du en tunnis och vill slå ur underläge välj Glen Grant, bara femårig utan ek-krångel, istället livlig läskande citrussmak. Poppis i Italien och här hemma. Är du mer rutinerad, dra fram en 12-årig Balvenie Doublewood, maltwhisky som flyttas över till nya sherryfat mot slutet av lagringstiden. En eggande fruktnos krossas av oförsonlig ekrasande mun – en härlig fighter från Speyside.
Än värre är Longmorn, en eklarmande 15-åring med Speyside-typisk gräsighet insprängt – när du sitter med stark hand och känner dig odödlig. Är du en riktig hårding hämtas poker-whiskyn från öarna. Okänd 12-åriga Islay-malten Caol Ila har en energisk fruktintensiv smak inbäddad i kraftfull rök. Doftar svett och gammal piplukt! En rökmalt för risktagare med ångvältstaktik.
Men världen är ju större än pokersajterna antyder. Möter du motståndarna i verkligheten blir poker-fejs med attribut avgörande. Ta plats vid ett bord i Monaco och visa klass med Chivas Royal Salute 21 år, en blended Scotch som slår det mesta i whiskyväg – persika och lime i munnen, kittlande chili mot slutet. Det är aldrig fel att visa att man är en vinnare. Att komma dragandes med Johnnie Walker Red på de stora scenerna skriker förlust lång väg.
Lyckas du nästla dig in bakom någon up-class bar i New York är det med Jim Beam Black som biljett. 101 månader gammal, alltså över 8 år, dubbelt så gammal som den vanliga White Label, och flerfaldigt bättre. En läcker smäcker bourbon, sofistikerad som en Scotch, saftig fruktig smak, ekiga lädertoner i bakgrunden. Hälls över krossad is och sveps innan whiskeyn hinner bli vattnig.
Hamnar du i en rökig källarlokal i amerikanska mellanvästern funkar bara hemgjord dricka. Jack Daniel’s Old No 7 Brand inger respekt. En rock’n’roll-whiskey från Tennessee gjord på majs och råg, och filtrerad genom ett tre meter tjockt kollager innan lagring på ekfat. Attackerande smak, syrade plommon stöts mot söt vanilj och syltad ingefära. Djävlaranamma, men gott.
I djupaste amerikanska södern gäller bara Rebel Yell, skapad 1936 med namn efter sydstatssoldaternas stridsrop. En straight bourbon kryddad med vete istället för råg, snällare mjukare smak, karamellig och fruktig. Parkerad framför Rolling Stones Keith Richards under större delen av 1970-talet. Floppade grovt efter en jättelansering i Storbritannien decenniet efter. Britterna förstod inget av amerikanernas sydstatsromantik.
En maffia-giv i självaste Las Vegas hanteras smartast med en ruffig irländsk whiskey som Power’s. Kallas ”three swallows” hemma på Irland och är rallycross för gommen, whiskeyn måste portioneras ut i tre klunkar för att hinna spela ut sitt register, räkna med minst 10 sekunder innan trean går ner. Ger dig tid att tänka, samtidigt som motståndarna distraheras och skräms. Innan sista klunken nått botten är du miljonär.
POKER-WHISKY
- Glen Grant, 258 kr
- Balvenie Doublewood 12 år, 439 kr
- Longmorn 15 år, 359 kr
- Caol Ila 12 år, 344 kr
- Royal Salute 21 år, 1161 kr
- Jim Beam Black 8 år, 295 kr
- Power’s, 259 kr
- Rebel Yell, specialbutiker London