Business Att köpa whiskyfat är numera rätt vanligt bland privatpersoner. Det blir ju dock rätt otympligt när man ska buteljera och plötsligt sitter med ett par hundra flaskor av samma sort. My Malt med slogan “Born by us, raised by you” ändrar på allt det här. Nu kan du köpa ett 2-litersfat med nästan färdiglagrad whisky. Britten Ben Giles kläckte idén alldeles nyligen. Den perfekta gåvan tänkte han.
– Istället för att ge bort en flaska, kommer du med ett whiskyfat. Nu visar pubar intresse också, och det är klart, att ha ett 5-litersfat på bardisken är ju häftigt! Kunden kan tappa upp sin dram för 5 pund glaset.
En whiskyflaska är ju faktiskt en livlös tingest jämfört med ekfatet där whiskyn fortfarande ”lever”.
– Så fort en whisky buteljeras slutar den att åldras. Den kommer alltid att vara så gammal.
Första partnerdestilleriet är Dà Mhile startat i västra Wales 2012. Men resan började redan 1992 då John Savage-Onstwedde gav Springbank i uppdrag att producera världens första ekologiska whisky, 15 hogsheadfat lades ner på 11 ton walesiskt korn. Utgåvan gavs ut 1999, inför millenniumskiftet, och döptes till Dà Mhile (som betyder 2000 på gäliska och uttalas da-VEE-lay). 2008 ansökte Savage-Onstwedde om licens för sitt eget destilleri. Lagen sa att minsta storlek på pannan skulle vara 1800 liter men myndigheterna godkände ändå den lilla volymen på 350 liter, och 2012 var han igång och kunde koka den första spriten. Här görs ekologisk whisky, vodka, gin, äppelbrännvin och tillochmed absint.
Med vätskan säkrad började Ben Giles leta efter någon som kunde göra fat och hittade familjen Pavel, femte generationens tunnbindare i Ukraina. Pavels gör småfat på ek från östblocket. Och för att bromsa lagringstakten har en lokal entreprenör konstruerat en ekologisk nedbrytbar ”sealer” som appliceras inuti fatet. Slutligen stämplas numret på locket och fatet skickas till kunden.
– När vi levererar fatet till dig så blir du destillatören. Vi erbjuder också refill-service. Bara att skicka tillbaka fatet så fyller vi på med ny ’new make’.
En 2-literskagge med 4-årig welsisk Celyn-malt kostar £299. 5-literstunnan går på £499. My Malt har 120 fat i lager och levererar med liten en folder som berättar om destilleriet, fatet och kornet. Allt ligger i en behändig trälåda som kan användas igen ifall man vill fylla på med mer whisky. Förmodligen kommer det att vara svårt att motstå frestelsen att nalla, å andra sidan måste man ju provsmaka löpande för att veta när whiskyn är klar för att drickas…