• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
torsdag 8 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Makande

Box utforskar olika ekarter

av Henrik Aflodal
14 nov

Whiskymakande | SYSTEMBOLAGET  Trender kommer och går. Nu är den stora snackisen NAS, whisky utan åldersbeteckning, oftast ung (och smakmässigt omogen) men ändå relativt dyr vilket såklart retar upp medvetna konsumenter. För ett antal år sedan var det snack om ”wood finish”. Alltså att lägga över sin whisky i en ny spännande fatmiljö för att tilta smakprofilen och ge varumärket en ny främmande smakriktning. Oftast i starkvinsfat. Att utföra smakexperiment är en del av whiskyvardagen och vi kommer alltid att ha wood finish-produkter på marknaden. Mängden och volymen ökar ständigt och sammanfaller med NAS-trenden. Att slänga över sin unga whisky i ett ”friskt” vinfat några månader kamouflerar ju en del ungdomsbrister.

Nu vill Box Destilleri prata om wood finish-eländet, vilket är piggt. Norrlänningarna har bestämt sig, de tar (tillfälligt) avstånd från vinfatsjamsandet och går en annan väg. Istället för att addera smaker via något främmande går man tillbaka till ursprunget, till den rena eken och dess naturliga smaker. I samarbete med den svenska tunnbindarmästaren och ek-specialisten Johan Thorslund har Box låtit binda fat av de fyra ekarter som används för lagring inom den globala dryckesindustrin. Varje ekart utvecklar unika smaker och för att kunna lyfta fram de smaker varje ekart ger whiskyn har Box-whisky lagrats på helt ny ek i sin oförvanskade, nakna form.
– Det är mycket ovanligt att lagra singelmalt på ny ek och att lägga vikt vid växtplats och ekart har aldrig förekommit. Vi vet att vår rena och maltiga råsprit har en enastående förmåga att utveckla smaker tillsammans med ny ek. Våra mest hyllade buteljeringar har vi lagrat så, säger chefsblender Lars Karlsson.

Box smakresa genom de fyra stora ekarterna börjar som sig bör med den svenska eken Quercus robur. Materialet till dessa fat har hämtats från skogarna utanför Mönsterås och i Blekinge. Ett litet inslag av Visingsöek finns också. Det var den eken som en gång i tid planterades för att ge den svenska flottan en storhetstid som aldrig kom. Quercus robur utvecklar en söt och kryddig whisky med inslag av nötter, mandel och vanilj, uppger Box. Första utgåvan i serien Box Quercus 1 Robur har säljstart på Systembolaget 17 november kl 10.00. SB-nr 40136, 799 kr.

Lars Karlsson, blender på Box

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.