Business World Whisky Forum drar till USA 2020. Värd för branschforumet är Westland i Seattle. Destilleriet som vann första upplagan av World Whisky Championship före svenskarna Hven och Mackmyra. WWF arrangeras var 18:e månad av Jan Groth (Diageo, Box) och är en mötesplats för Nya världen-destillatörer. Alltså ett arbetsmöte där man utbyter erfarenheter. Premiären begicks på Box här i Sverige och ifjol begav man sig till England och Cotswold. Nu går resan över Atlanten, samma väg som whiskyn tog två sekler bort.
Vid förra mötet beskrev Colin Spoelman från Kings County Distillery i New York vilken fantastisk utveckling whiskeymakandet har fått på den amerikanska kontinenten. Den utvandrade maltwhiskyn blev tidigt rye whiskey som blev majs-bourbon, parallellt utvecklade kanadensarna tekniken för att göra renare whisky och tog till sig blending-förfarandet. Idag görs alla möjliga destillat över hela kontinenten. Hundratals innovativa destillerier ploppar upp och skapar nya smaker med oväntade kombinationer av grödor och intelligent hantverkskunskap.
– Att komma till USA och tas emot av Westland är ett naturligt steg för World Whisky Forum, menar Jan Groth. Whiskyvärlden växer och vi måste förstå vikten av att utbyta erfarenheter, både i framgång och motgång. Forumet skapades för att sammanföra människor i branschen i syfte att initiera samarbeten, stimulera kreativitet och inspirera varandra. Helt enkelt få samtalet om whisky att flöda.

Seattle ligger långt norrut längs Stillahavskusten och har ett milt klimat och en öppen framstegsvänlig attityd. Fokus denna gång är att examinera processen mer i detalj, att titta på whiskymakandet från säd till färdig whisky. Westlands grundare Matt Hofmann blir värd för eventet. Temat är hans älsklingsämne: Growing Flavour. Westland jobbar så nära råvaran man kan, kornet står i centrum för smakerna som moduleras fram via mäskning, jäsning, destillering, lagring. Whiskyn ska vara ung men smakar inte ungt. Vikten av spårbarhet är en betydelsefull faktor för konsumenterna, man vill veta varifrån whiskyn kommer, var kornet har växt – platsen kommer att betyda alltmer i framtiden. Det handlar om att skapa ett starkt nätverk lokalt med odlare, skogsägare, tunnbinderier, mälterier för att bygga en smakpalett som är unik och bottnar i det geografiska läget, en whiskystil som bara kan åstadkommas på just den platsen. Denna närhetsprincip ska diskuteras 2020 utöver olika tekniker att styra smaken i en whisky.
– Det är en stor ära att få jobba nära Matt Hofmann inför vårt tredje forum, säger Jan Groth. Vi ser fram emot att få lära oss mycket av Westland och några av världens ledande experter på whisky från den globala whiskyindustrin.
Biljetter till World Whisky Forum i Seattle 18-20 februari 2020 släpps senare i vår. Worldwhiskyforum.org uppdateras löpande vad gäller talarlista och program.