Nya släpp Clynelish ursprungliga destilleri (numera känt som Brora) firar i år 200-årsjubileum. I dagarna släpps årets lyxutgåva av Diageo, en 40-åring utav 12 hogsheadfat av amerikansk ek nedlagda 1978 (då rökig whisky gjordes på fabriken). Exakt 1819 flaskor ges ut (som homage till grundaråret 1819). Varje flaska kostar £4500 med naturlig styrka på 49,2%.
Härligheten uppges dofta rikt av söta frukter och övemogna fikon plus eld och svavel. Smaken är följsam (som så ofta) och lätt vaxig till texturen med en kraftfull rik mörk sötma samt en rökig final. Detta är den första officiella releasen av Brora sedan destillatet togs bort ur Special Releases år 2017 (ifjol kom inget). De fat som finns kvar är gjorda under de sista 14 åren innan nedläggningen 1983.
– Av alla stories om Brora finns en som passar att dra när destilleriet fyller 200 år, säger master blender Craig Wilson. Mellan 1969 och 1983 experimenterade man med whiskyn här och gjorde en riktigt rökig Northern Highlands-malt.

Det gamla Clynelish-destilleriet ska ju återuppstå under namnet Brora nästa år efter 36 års stiltje, arbetet med att få fart på den kvarlämnade utrustningen pågår för fullt. Årets försäljning inbringar £8,1m (ca 97m skr), såklart ett välkommet bidrag när räkningarna från byggarna dimper ner på Diageo-bossarnas skrivbord!
Blender-teamet har jobbat ihop med arkivisterna inom Diageo för att utröna vilka årgångar (och fat) som är allra rökigast. Temat för utgivningen är ”The Age of Peat” vilket slår an tonen för den whisky man vill producera. Olikt grannen Clynelish som är lågrökt ska nya Brora osa av torvrök.
– Av alla de fat man gjorde under ’The Age of Peat’ som mestadels användes till blends har de som överlevt gjort det med prestandan i behåll, kommenterar Craig Wilson. Whiskyn är mångfacetterad och komplex. De som kokade spriten på 1970-talet insåg nog inte vilket mästerverk de skapade. Historien om Brora är verkligen en ödmjuk berättelse om hur experimenterande och hantverkskunnande kommit samman av en lycklig slump. Jag ser fram emot att få se destilleriet återuppstå.
Årets comeback är dock inte dyrast. 2014 släppte Diageo en annan 40-åring på travel retail. 160 flaskor såldes exklusivt av brittiska flygplatskedjan World of Whiskies för £6995 (motsvarande 80 800 skr) – firmans dittills dyraste whisky. Karaffen kallades ”den mest briljanta av våra hög-torvrrökiga utgåvor hittills.” Destillatet härstammade från 1972 och whiskyn hade styrkan 59,1%.
Men historien om Brora slutar inte här. Bonhams klubbade en 44-åring från 1972 (äldst hittills) för £14 500 i maj 2017. Flaskan är i sanning unik efter den bara finns i ett exemplar. Diageo startade för några år sedan sitt Cask of Distinction-program där privatkunder kan köpa ett ”smakprov” ur ett fat. I detta fall ex-sherry butt nr 4817. En rätt galen affärsidé alltså, där destilleriet själv säljer en enda flaska på auktion. Köparen var anonym och budgivningen startade på £7000. Man förstår vartåt det barkar. Som master blender Maureen Robinson sa för några år sedan har man fler fat Brora kvar än Port Ellen så utrymme för fler rekord finns.