Nya destillerier | KALIFORNIEN/OREGON Amerikaner drömmer om Skottland. I alla fall de som gör maltwhisky enligt skotsk modell. Problemet är att de inte får kalla sin whisky Scotch om de inte beslutar sig för att flytta pannorna till Skottland. Ibland får de inte ens kalla sin produkt whiskey!
I Kaliforniens Napa Valley spottar en alembic-panna ut humlad maltwhisky på Charbay Wine Estate. Varje flaska håller 60,4 vol% alkohol och säljs för 350 dollar (ca 2500 skr). Svindyrt, men naturligtvis unikt.
Kraven är hårda lagmässigt, särskilt i Kalifornien där spriten måste ligga i nya kolade ekfat i minst tre år för att få kallas ”whiskey”, annars blir benämningen ”sprit” (maltwhisky lagras traditionellt på använda ekfat, aldrig helt nya).
I södra Kalifornien inrymd i en industrifastighet i Los Angeles-förorten Irwindale ligger St James Spirits där Jim Busuttil kombinerar bourbon- och scotch-teknik för att framställa sin Peregrine Rock California Pure Single Malt Whiskey.
Längst norrut i Oregon gör Stephen McCarthy torvrökt maltwhisky i sitt Clear Creek Distillery i Portland. Malten importeras färdigrökt från Skottland och bryggs på plats för att sedan destilleras i kopparpanna. Den vita spriten får vila i 2-3 år i använda sherryfat (precis som i Skottland) innan den lyfts över i ny amerikansk Oregon-ek för en ’finish’ i sex till tolv månader. Resultatet blir McCarthy’s Oregon Whiskey. När en provpanel med vinexperter sammankallad av Los Angeles Times fick blindprova några amerikanska ny-whiskeys blev de förvånade över den breda smakrepertoar sorterna uppvisade. Om McCarthy’s malt sa de: ”En aggressivt rökig whiskey med jodartad näsa påminnande om Islaymalt likt Lagavulin”.
Mest känd är ändå pionjären Fritz Maytag på San Franciscos Anchor Steam Brewery (världens första micro-brewery startat på 1970-talet).
– När jag läste om George Washington och hans rye whiskey ville jag göra en nutida version av den ursprungliga amerikanska whiskeyn, berättar Maytag. Att göra whiskey på korn intresserar mig inte, men att rye whiskey blev urmodigt och nästan helt försvann är fascinerande.
I små kopparpannor likt Washingtons destillerade Maytag sin första rye whiskey 1994 gjord på 100 procent mältad råg. I januari 1996 buteljerade han nyheten.
Genast fick Maytag efterföljare, de som nu utgör den nya amerikanska whiskeyvågen, fast de andra tar alltså det säkra före det osäkra och kör med klassisk skotsk malt i receptet.
Senast i raden av projekt är ett nytt destilleri som projekteras i Klippiga Bergen nära Yosemite nationalpark. Glenkelley anlitar skotske whiskymakaren John McDougall som arkitekt. Projektets talesman Mr Elwell säger:
– Mark Twain skrev att i Kalifornien dricker man whiskey och slåss om vatten. Nu är det dags att destillera whiskey också!