Whiskyturism Tre års omdaning ska göra Bunnahabhain attraktivt för besökande whiskyturister. Sydafrikanske ägaren Distell investerar £10,5 milj i stället på Islay. Målet är att skapa en besöksattraktion i världsklass. Pengarna ska gå till att allmänt snygga upp stället men framförallt att finslipa processerna så man kan göra whisky mer effektivt. Bunna är ett rätt ruggigt och slitet ställe, som en förhistorisk dinosaurie med storslagna men halvtomma lokaler. Lagerhusen mot havet ska kompletteras av ett nytt besökscentrum med kafé och butiksdel som står färdigt till 2020. Stora glasfönster vätter ut mot Islaysundet Caol Ila och grannön Juras båda paps-toppar.
Ny tappningshall för faten ska inrättas, nytt pumphus ställas dit samtidigt som de sex gäststugorna intill renoveras för att ta emot turister.
– Vår investering här på Islay handlar främst om att uppgradera produktionsdelen för framtiden, säger Derek Scott, varumärkesdirektör för maltwhisky inom Distell. Byggnaderna restaureras till sitt fornstora utseende. Efter den långa slingriga resan hit till norra delen av Islay hoppas vi få bjuda på lite Bunnahbahain-gästfrihet.
Distell lovar att omgörningen inte ska störa varken besökare eller pågående produktion. Dessutom ska 99% av alla material återvinnas och återanvändas. Och whiskyfaten ska fortfarande ligga kvar några meter från havslinjen där de alltid legat.