Spritmakande Hybridsprit är en spännande ny företeelse. Alltså att mixa två destillat och skapa en ny spritdryck. Kan ju liknas vid RTD, ready-to-drink, som är cocktails på burk (typ ”alkoläsk”) men här handlar det om 100% sprit.
Vanligast är blandäktenskap med vodka involverat. Vår enda svenska globala produkt ABSOLUT har Tune (14%) som är ett bubbelvin av sauvignon blanc upphottad med Åhus-sprit lanserad 2012. Konkurrenten Grey Goose gör VX där vodkan färgas av en 5%-ig skvätt olagrad Grand Champagne cognac.
I Cognac svarar Courvoisier med en rosévinvariant kallad just Rosé (18%). Från Tequila får vi VODquila, en mix med vodka. Samt RUMquila där tequilan jobbar mot rom från Puerto Rico. Malibu RED är en fusion av Coconut-rom och silver tequila från 2012. Tequila-släktingen mezcal lånar influenser av gin. Piedre Almas +9 är en dubbeldestillerad mezcal som körs en tredje gång i pannan med klassiska gin-kryddor.
Jinzu skapad av brittiska bartendern Dee Davies är en gin/saké-hybrid tillredd i maj 2013 inför en spritshow arrangerad av Diageo. På whiskysidan har vi Teeling Hybrid Malt Whiskey, en blend av 10-årig maltwhiskey från Cooley och skotsk malt från Bruichladdich. Zaconey saluförd av Pernod Ricard är en 35%-ig blend av Irish/American whiskeys smaksatt med naturliga bäraromer.
Herm Young’s Apfelkorn från New York är ren grainsprit med smak av äpple skapad efter en rundresa i Tyskland. Äldst i gemet är finska Jaloviina, kallad ”Jallu” hemma i Finland. En ”fattigmanskonjak” gjord på finsk säd och druvjos sedan 1932.

Bland de coolaste (och godaste?) i hybridsvängen är RUMNAC som kallar sig ”världens första rom- och cognacshybrid.” Särskilt framtagen för att avnjutas med cigarr. Danske cigarrmannen Jan Vistisen experimenterade i två år med att infusera cigarrer med rom och cognac för varumärket Swiss Cigars. Problemet var att cognacen hela tiden tog överhanden, de mjukare sockrigare tonerna från romen överlevde inte, så cigarren smakade mest cognac. Till slut provade Vistisen att blanda dryckerna först och då funkade det. Det tog förstås tid att hitta den perfekta mixen av cognac och rom så resultatet blev optimalt i cigarren. När han tog en sipp föll poletten ner – det här måste man bjuda andra på!
Varumärket RUMNAC inregistrerades och ett halvår senare introducerades drycken på InterTabac 2018. Succén var omedelbar med 2000 förbeställda flaskor. Under mässans tre dagar gick 25 liter åt! Jan Vistisen beskriver smaken:
– Först får man den rika smaken av lagrad melassrom, sedan en fruktig peak av single estate cognac, och i eftersmaken en smygande ton av rök rökighet. Trots 40% ingen brännande känsla alls, drycken är väldigt följsam och silkig från arom till smak.
Såklart funkar den bra i cocktails, menar dansken. En Sour med lika delar hybrid och citronjos och lite lönnsirap. Eller tillsammans med ginger ale. Drinken Chili mixar en del hybridsprit och två delar apelsinjos med lite torkad chili i glaset.
Men får man verkligen leka med namnet COGNAC? Fransmännen är ju de mest protektionistiska i hela världen. Intressant nog passerade hela tillståndsprocessen under radarn så länge fokus låg på cigarrer. Jan Vistisen lyckades få varumärket godkänt här i Europa. Franska kontrollorganet Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) sov sig igenom hela förfarandet. När det stod klart för högsta ledningen att RUMNAC godkänts inom EU fick chefsjuristen och hans närmaste man sparken på dagen – skandalen var ett faktum.
Att hybriden sammanfogas i Frankrike, till råga på allt i hjärtat av Cognac, gjorde inte saken bättre. Familjefirman Vinet-Delpech grundad 1777 mixade i godan ro samman karibisk lagrad rom med sitt egna destillat av VSOP-kvalitet. Det var ju ingen stor grej, måste man ha resonerat, bara ett cigarrdestillat till den danska marknaden. Men efter påtryckningar (förmodligen från BNIC) där man riskerade att förlora sitt 3-årsavtal som leverantör av cognac till Martell, avbröts samarbetet tvärt. Jan Vistisen fick leta upp en annan leverantör, numera hemlig för att inte äventyra affärsrelationer i andra sammanhang.
Det har börjat blåsa rejält kring dansken och hans hybrid efter en solskenstart där alla ville ha den nya kreativa produkten. Just nu finns RUMNAC i sju länder, en hel pall har tillochmed skeppats till Libanon.
– Mot slutet av 2019 är vi på plats i 15 länder, intresset har exploderat.
Stärkt av framgången hägrade förstås USA. Nyfikna konsumenter som förmodligen skulle gå igång direkt på en kombo mellan prestige-full cognac och populär rom, dessutom i världens största cigarr-land. Men när Vistisen lämnade in sin ansökan i USA reagerade franska myndigheter med full kraft. BNIC uppbackade av Institut National Des Appellations d’Origine försöker nu stoppa RUMNAC i USA. Fransmännen har opponerat mot registreringen av produkten inför amerikanska myndigheter med en kader av advokater på sin sida. Striden är i full gång, Jan Vistisen förbereder sitt svar som ska vara inlämnat inom några veckor. David mot Goliat, vem vinner?