• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp Wh

Cù Bòcan experimenterar med japansk brännvinsek!

av Redaktionen
28 aug


 Nya släpp    Cù Bòcan slår på stort i höst med tre nya specialare. Det handlar såklart om Tomatins lättrökiga version (på 15 ppm) som först presenterades 2013. Trippeln utforskar ”innovativa lagringstekniker”. Ingen av sorterna har ålder på etiketten, men när det gäller rök blir det ju mer av varan om vätskan är en bit under 10 år. Huvudmalten kallas Signature och har lagrats på en kombination av bourbon, oloroso sherry och amerikansk nyek. Resultatet är en ”aningen rökig och överraskande söt whisky med toner av citrus och exotiska kryddor,” uppger destilleriet.

– Tyvärr kommer bara Signature att kunna beställas på Systembolaget, säger brand manager Jens Henricsson på Galatea. Creation #1 och Creation #2 erbjuds några få krogar i landet. Men jag kan nog räkna med ett och annat samtal från hugade som vill prova experimentwhiskyn som bara kommer att finnas i några få exemplar.

Creation #1 ska vara ”sött smörig” i stilen och tas ur en kombination av Imperial stout-fat från Black Isle Brewery samt muscat-vinfat från Bacalhôa. Vin och öl alltså! Creation #2 är ännu mer exotisk med Shochu-fat och europeisk nyek. Shochu är det japanska risbrännvinet. Tomatin beskriver whiskyn som ”rik och livlig med rökhintar och lime-paj centralt.”

– Cù Bòcan har sedan julen 2005 varit ett pågående experiment som kokas varje vinter då vattnet i den egna källan är perfekt för att göra en lättrökt Highland-malt, säger Jens Henricsson. Siktet är inställt på att prova hur olika fat kan kombineras för att locka fram oväntade och ovanliga smaker. Vilka typer av fat Cù Bòcan ligger på är en väl förborgad hemlighet tills de lanseras, en hel del ovanliga varianter är att vänta de närmaste åren.

Men det kanske största med lanseringen är flaskorna som är helt nya och framtagna av designbyrån Thirst Craft, formen ska återspegla Cù Bòcans ”samtida anda.” Ordet betyder förresten ”spökhund” på gäliska efter en osalig djur-ande som sägs hemsöka byn Tomatin.

• Tomatin Cù Bòcan Signature 46%  SB-nr 86504, 549 kr (lansering måndag 2/9)

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.