
Business Stadd i kassa och vill äga ett whiskymärke? Edrington gör sig av med Cutty Sark. Blenden föddes 1923 över en lunch med ägarna till Berry Bros & Rudd. Vinfirman hade bestämt sig för att göra en Scotch men behövde ett namn. Te-klippern Cutty Sark byggd i Dumbarton i Skottland som just återvänt till England efter att ha seglat under portugisisk flagg fick låna ut sitt namn. Det nya Scotch-märket gjorde kometkarriär i Amerika efter Prohibition 1933. I vår tid är whiskyn en storsäljare i framförallt Spanien, Grekland och Portugal, årligen omsätts 8 miljoner flaskor.
Den som köper whiskyn får på köpet lilla Glenturret Distillery i Perthshire (idag ett turistspektakel som mest handlar om blenden Famous Grouse). Edrington som nyligen invigde jättedestilleriet Macallan på Speyside (dit £500m skickas) vill koncentrera affärerna till kärnan där också Highland Park ingår (plus Glenrothes och Brugal rom). Försäljningen betyder slutet för Famous Grouse Experience och en ny början för destilleriet som gömmer sig därinne, vilket såklart är välkommet. Glenturret är en bortglömd duktig maltwhisky som säljer 48 000 flaskor per år, mest på besökscentrat. Affären innebär också att Edrington nu kommer att satsa på nedprioriterade Glenrothes som i april 2017 köptes loss från just Berry Bros & Rudd. Senare i sommar relanseras märket med ny design och nya utgåvor.
Cutty Sark buteljeras av Edrington på Great Western Road i Crieff. Och även om nye ägaren flyttar därifrån ska ingen personal varslas, det finns tillräckligt att göra med övriga varumärken. De 31 anställda vid Glenturret hoppas också få stanna, men det bygger förstås på att turismen håller i sig. Försäljningsprocessen inleds nu i sommar.