VEM ÄR GLENGLASSAUGH? En okänd maltmakare bortom allfartsvägarna med ungsprit på programmet som nu hamnat i klorna på globala Brown Forman. Beskrivningen är inte entusiastisk men Glenglassaugh har rykte om sig att vara ett problembarn. Whiskyn är tydligen en utmaning. Genom åren har ägarna vridit och vänt på kokningen för att få styr på nyspriten men egentligen aldrig varit nöjda. Destillatet har inte passat in i den snäva blended-mallen.
Kanske har Nordsjömalten potential som singelmalt? Många skulle säga nej men varför inte, en maltwhisky ska ta plats, och lär man sig hantera olaterna kan en bråkstake bli en succé. När firman började ge ut sin ungsprit för några år sedan ruskade jag på mig, varför dricka detta redan nu, skottar väntar ju av hävd 10-12 år? Men jämfört med otaliga Nya världen-försök är detta såklart bra. Så här 5-6 år efter nypremiären börjar man skönja en framtid. Den enligt ryktet knepiga spriten är inte alls tokig och när 10/12-åringar anländer om ett tag är vi hemma. Efter 4-5 år multipliceras den inneboende sötman mångfalt. Eken behöver jobba igenom whiskyn för att balansera både sötma och oro.