DEWAR GÖR COMEBACK på singelmaltscenen. Förra gången var 2005 då firman släppte maltversioner från sina destillerier men gav upp efter ett par år. Stephen Marshall som är Global Brand Director for Malts menar att det är på tiden att den ”fantastiska vätska” som används till Dewar’s och William Lawsons blends får uppmärksamhet:
– Vi insåg att vi inte utnyttjar våra tillgångar optimalt. Vi började titta på maltprojektet för fyra år sedan och har noga studerat både konkurrenter och olika marknader, talat med återförsäljare och whiskyspecialister om saker som åldersbeteckning och karamell.
Resultatet är att all whisky från Dewar åldersbestäms och slipper karamellfärg. En intressant slutsats i en tid då konkurrenterna frångår åldersbeteckning med det något luddiga argumentet att konsumenterna inte längre bryr sig om det. Sanningen är istället att flera av de stora maltwhiskyhusen har leveransproblem i åldersspannet 8-16 år där alla storsäljare ligger. Att blanda ihop produkter med gammal och ung whisky och slopa siffran på etiketten är enda sättet att undvika försäljningsras. Dewar har å sin sida vilat sig i 5 år och kommer med friska lagersaldon.
Världspremiären begås i Sverige på Stockholmsmässan i slutet av september. Det tar sedan ett halvår att rulla ut de nya produkterna på tio utvalda marknader, förutom Sverige även USA, Ryssland, Taiwan, Japan, Frankrike, Canada, Tyskland och UK. Vissa tappningar släpps exklusivt på flygplatsernas duty free.
– Vi har inga miljoner att spendera på marknadsföring, så att introducera fem nya maltdestillerier är en utmaning men vi hoppas sätta alla tappningar på marknaden till mars 2015, menar Marshall.
Huvuddestilleriet Aberfeldy som är Dewar’s hemvist kom ut med sin 12-åring redan 2003. I höst släpps en 16-årig sherry-bomb och 2015 kommer en 30-åring som slutat sina dagar på Marsalavinfat.
Aultmore siktar in sig på maltwhiskyfolket med 46% i flaskorna. I oktober kommer en 12- och 25-åring inklusive en 21-åring för ’travel retail’.
Det bästa singelmaltämnet i familjen är Craigellachie och här storsatsar man vilket är oerhört glädjande. Fem pavor väntas nu i oktober. I vanlig handel kommer 13-, 17- och 23-åringar plus en 19-åring till flygplatserna. Och lyxhotellet i byn som är nyrenoverat får en egen 11-åring. Craigellachie Hotel är tänkt att fungera som besökscentrum för destilleriet. Vilken upplevelse, först vandra igenom destilleriet och sedan sjunka ner framför brasan i ”vardagsrummet” med en smarrig elvaåring, något att längta till…
Macduff har inget med Dewar att göra utan är kopplad till William Lawson som säljer var tredje flaska i Frankrike. Varumärket Macduff ägs av Diageo så maltwhiskyn kallas Glen Deveron efter floden som mynnar i havet här. ’Travel retail’ behåller sin Glen Deveron Royal Burgh-serie (16, 20 & 30 år) men i vanlig handel byter whiskyn namn till Deveron. Tre versioner kommer i januari 2015: 12-, 18- och 25-åringar som sätts i glasflaskor med en djupblå färg!
Sist ut är Royal Brackla som får vänta till våren 2015. Här blir det 12-, 16- och 21-åringar. I våras kom en 35-åring i 100 exemplar för 15 000 USD styck på Singapores Changi Airport.
Inalles kommer Dewar att saluföra 21 singelmalter från 5 destillerier, snacka om revival, herr Marshall kommer att ha bråda dagar för att få det här att flyga. Men whiskyfolket bockar och bugar. Man hoppas att Diageo funderar på något liknande, de drog ju in sin Flora & Fauna-serie för några år sedan. Och vad blev det av de forna Ballantine-fabrikerna? Chivas gör inte mycket för att ge folk chansen att få smaka på bra maltwhisky. Vi saknar vanliga standardtappningar från många viktiga skotska destillerier just nu. Bacardi-Dewars satsning är årets absolut viktigaste whiskyhändelse, en signal till konkurrenterna att skärpa sig och öppna upp den singelmaltskatt Skottland ruvar på.