Hälsa Flitiga whiskyresenärer har noterat att lagerhusen ofta ser ”nedsotade” ut på håll. Det som syns är en svamp som förkovrar sig på etanolångor. Ett par i Bonnybridge i skotska lågländerna stämmer nu Diageo för att näraliggande lagerlokaler läcker etanol som orsakat svamptillväxt på deras hus och trädgårdsmöblemang.
Egendomen har tappat i värde med uppskattningsvis $40 000 påstår Thomas och Gail Chambers. Problemet med ”black fungus” (eller svartmögel) är välkänt i staden som man menar fått dåligt rykte. När Chambers köpte huset 2002 betalade man £139 950 och vid en värdering i maj 2017 stannade siffran på på £190 000. Problemet är att hemmet missfärgas. Redan första året märkte man av en ”försvartning”. Nu tvättar paret sitt hus årligen och det går åt sexton flaskor blekmedel. Med jämna mellanrum hyr man in hantverkare som grovrengör på svåråtkomliga ställen. Sporerna belägrar tillochmed bilarna som behöver tvättas regelbundet för att slippa den svarta beläggningen.
Diageo slår ifrån sig och menar att fungus-påverkan i Bonnybridge inte skulle vara extraordinär och man påpekar att effekten uppstår även på platser i Skottland där ingen whiskyverksamhet pågår. Det är inte första gången boende klagar hos rättsväsendet på whisky-svampen. 2014 riktades en grupptalan mot just Diageo som svarade på ungefär samma sätt. Svartmögel är en naturligt förekommande organism som frodas på många ställen i det ”fuktiga” Skottland.