
Skatter & Handel Strejken mot Diageo blåstes av imorse efter ett nytt förhandlingsbud i sista minuten. Detta är vad som har hänt: Firman vägrade en löneökning på 5% som var utgångsbudet i maj när förhandlingarna mellan arbetsgivare och fack påbörjades. Medlarbudet ligger på 3,5% vilket facket säger blankt nej till. Det är Scotland’s Unite- och GMB-facken som hotat med att ta ut sina 1290 medlemmar i strejk 17-27 september, Diageo sysselsätter drygt 3000 personer i Skottland. Produktionsstoppet beräknades ha kostat £1m om dagen enligt branschbedömare, samtidigt som Diageo hävdade att man hade en plan som kommer att begränsa skadorna.
Varslen skulle ha drabbat Cameronbridge Distillery hårdast samt anläggningarna i Leven och Shieldhall. Graindestilleriet förser förutom Johnnie Walker framförallt Smirnoff vodka och Gordon’s gin med etanol. Även maltdestillerier som Lagavulin, Caol ila, Talisker, Glenkinchie samt Port Ellen Maltings fanns med på listan. Förhandlingarna kollapsade 30 augusti då facken sa nej till 2,8%. Förra året fick man 3,2% i löneökning.
– Vi är villiga att lyssna på bud som ligger över nivån från förra året men våra medlemmar kommer inte att acceptera en lönesänkning, säger Bob MacGregor från Unite.
Enligt facken att kraven mer än rimliga och måste ställas mot att världens största spritproducent förra året gjorde en vinst på 4,2 miljarder pund. Diageo menar att man följer konsumentprisindex med sitt bud så det handlar inte om en lönesänkning, snarare en ökning.
– Vi vill att våra anställda i Skottland ska fortsätta vara välbetalda för det fantastiska jobb de utför och få en löneförhöjning som överstiger levnadskostnaderna, säger en talesperson för bolaget. Alla anställda har också ett brett förmånspaket som denna månad inkluderade aktier värda 8,56% av medellönen.

Det nya budet från arbetsgivaren lades några minuter innan strejken skulle bryta ut. Budet sträcker sig över två år. Första året får de anställda 3% mer i lön. Andra året följer lönepåslaget RPI (Retail Price Index). Mer intressant är att Diageo förbinder sig att ta fram ett prestationsbaserat bonusprogram som drar igång det andra året. Båda parter har också gått med på att förhandla fram ett nytt kollektivavtal. Facken verkar vara nöjda med budet efter att ha räknat på siffrorna och låter nu berörda medlemmar rösta om det.
Diageo väcker ont blod inte bara i Skottland utan även bland engelsmän. I The Guardian skrev kolumnisten Kevin McKenna i förra veckan om firmans råhet och brist på respekt för de människor som faktiskt skapat imperiet: ”Få jättebolag agerar mer hänsynslöst och beräknande än Diageo.” 2012 klipptes bandet slutgiltigt med grundarorten Kilmarnock (efter 192 års whiskyproduktion) när buteljeringsanläggningen stängdes och 700 lokalbor friställdes – traktens allra största arbetsgivare.
Tumultet kring Brexit gör att Diageo kommer undan med sitt beteende, fortsätter McKenna som häpnar över de vinster firman presenterar samtidigt som bolagets VD Ivan Menezes fick 30% i löneförhöjning och nu tjänar £11,7m årligen. Pengar som ju stannar i London samtidigt som ”de som verkligen utför jobbet varje dag i Skottland behandlas med förakt.” Budgivningen i förhandlingen är extremt snål, arbetsgivaren har ju bara ökat sitt bud med 0,3% och är beredd att ta en blodig konflikt i form av 10 dagars strejk. McKenna konstaterar att budet understiger ökade levnadskostnader för arbetstagarna enligt index.
Dessutom spenderar den globala jätten miljontals pund i påverkansaktiviteter riktade mot politiker i Skottland och media för att styra opinionen deras väg. ”Nämn den journalist som inte deltagit i ett smoking-event supportat av Diageo.” Faktum är att ett lönelyft som överskrider levnadsindex skulle kosta mindre än Menezes lönepåslag på 30%!