
Maltwhisky-VM Vilken rysare sista provningen i Nya världen-klassen blev. Underlig och spännande med många bottnar. För första gången i Maltwhisky-VM:s historia blev två sorter helt utan röster, publiken ratade whiskyn målmedvetet. Och det var inget nybörjarmisstag, juryn höll klass. Fostrade i Sveriges bästa whiskybars närhet blir man duktig. Helena Hugo har skapat en kunnig inspirerade trivsel-bar som inget annat etablissemang kommer i närheten av. Likt gamla Quaich Bar på Craigellachie Hotel står flaskutbudet i bokhyllor ute i lokalen och inte bakom bardisken. Whiskyälskarna kan känna och läsa på flaskorna och sedan säga till personalen om man vill smaka. Priceless experience!
New World Whisky handlar om att testa gränserna och göra sin egen whisky-grej. Regelverket säger att det räcker att drycken görs på säd, alltså inget krav på enkom maltkorn som i den reguljära VM-tävlingen. Premiärupplagan New World Whisky Championship är en testballong med bara tre heat och 18 deltagande destillerier. Engelska Adnams och danska Stauning gör båda rye whisky, något auditoriet inte gillade, resultatet blev noll röster.
Svenska whiskyälskare är på gott och ont väldigt maltwhiskyindoktrinerade men här fanns också en kvalitetsskillnad. De fyra maltwhiskyvarianterna var bättre, menar VM-general Henrik Aflodal:
– Adnams luktar rågkryddiga granskott och smakar Restina-vin åt kåda-hållet. Stauning blandar mintkola med gräs i nosen, en mild skapelse med rätt neutral smak av syrup och torrare råg. Den har storsäljarkvaliteter men räcker inte långt i denna blindprovning där svårighetsgraden och intensiteten ökar när vi kommer in på de fyra malterna.
För att utveckla tävlingskonceptet bör man i Nya Världen-tävlingen framöver införa olika kategorier baserat på tillverkning. Alltså en klass för maltwhisky, en annan för rågwhisky och en tredje för sädeswhisky som överskrider huvudklasserna.
Hven var överlägsen med sin Mizar. Likt de andra bjässarna i branschen, Mackmyra och Box, har öwhiskyn de senaste åren blandat in allt mer rökwhisky i sina utgåvor. En bra idé på flera sätt, dels döljer röken ungdomstonerna men framförallt adderar röken ytterligare en smakkomponent som höjer nivån. Men svenskarna spelar ofta ut röken alltför oförblommerat, inte den där smygande rökigheten som en några av de bästa skottarna använder sig av.
– Häftig sak, konstaterar Henrik Aflodal om Hven Mizar. Barrvarning i nosen med eneträ/rökelse. Komplex mun med fruktkaka och savande röd frukt likt Commandaria-sötvin, halvvägs nejlika-krydda och bbq-rök. Grillkolsfinish över fruktsyrup.
Till saken hör att nyaste utgåvan Alcor är ännu bättre så vi får se vad Molin & kompani ställer upp med i finalen.

Den andra svensken kommer från Roma på Gotland. 2200 aktieägare och ett destilleri designat av Harry Cockburn från Bowmore. Självklart rökig, malten bereds i rökugn av Ronehamns mälteri med pyrande gotlandstorv.
– Sveriges andra öwhisky familjärt kallad Gotch överraskar med sin kvalitet. Röken antar tusen träaromer dränkt i en likörnos och citrusgodismun. Tunnare röksmord balsaträ-finish. Vatten fyller ut och ger whiskyn mer kropp, men den blir samtidigt mer ”kommersiell”, intressantare utan vattnet.
Liksom Hven är Gotlands destilleri skotskdesignat vilket ger ett destillat med solid kvalitet baserad på hundratals års erfarenhet. Sedan gör nordborna egna tolkningar, särskilt röktonerna kommer ut annorlunda. Men givet motståndet var utfallet förväntat, båda ligger i topp. Australiensiska Starward från New World Distillery i Melbourne, som uteslutande lagras på återanvända vinfat lånade från omkringliggande vindistrikt, gjorde bra ifrån sig. Målet är att göra något lättdrucket som kan drickas till mat i värmen. Doften är mest intressant i Starwards sherryfatsutgåva, menar Henrik Aflodal:
– Sötman regerar. Lakritskola och kolaremmar, likt lakritspuck med vaniljglass. Munnen är avskalad och sötgod med lakritsbåtar och smågodis, fenolstänk höjer upplevelsen en smula i eftersmaken. Trevlig bagatell.

Det enda destilleri som kunde utmana svenskduon var nederländska Zuidam som började koka maltwhisky på 1990-talet i sina underliga 5000-literspannor där överdelen liknar en strut. Långkok på klar vört borgar för en raffinerad fruktig sprit. Patrick van Zuidam gillar också sherryfat, riktiga sådana som burit sherry 40-50 år innan whiskyn töms i. Skulle denna 6-åriga sherrydopade variant knocka svenskarnas rök?
– Knäckig enbärsdoft med sötlakrits. Whiskyn behöver mer tid i faten för att hinna utveckla sina teman. Söt kryddbråkig mun med saftig fruktpaj och olorosomäktig avslutning där eneträ spökar. Sherrydominansen ihop med styrkan gick hem.
Med juryordförande Aflodals silverröst på gotländska Isle of Lime hamnade båda på samma poäng och kvalprovningen slutade med två tvåor.
New World Whisky Championships | Bredaryd 13 september
1. Hven Mizar 45% (SWE) = 58+6 poäng
2. Millstone 6 år 48,9% (HOL) = 23
2. Isle of Lime Midaik 46,2% (SWE) = 21+2
————————————————-
4. Starward New World Malt 43% (AUS) = 18
5. Stauning Rye 43,3% (DEN) = 0
5. Adnams Rye 47% (ENG) = 0
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till final. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: Nya världen-whiskyn tävlar i en egen klass som är öppen för all sorts whisky, enda kriteriet är att destillaten är sädesbaserade. Stora VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).