Whiskytips | SYSTEMBOLAGET Efva Attling skickade tillbaka första smakprovet, det smakade för mycket björkvin. Vasst gjort, att lita på sitt smaksinne och reklamera. Angela d’Orazio måste ha gillat det. Att få feedback och en sparringpartner som tar sin uppgift på allvar. Ska whiskyn heta Efva ska det banne mig vara bra. Bara Angela vet vad som hände sedan, kanske kom körsbärsvinsfinishen till för att bekämpa björksavstonerna. Ofta brukar jag gnälla över dessa konstiga fatexperiment. När vi snackar ädla starkvinsfat från kontinenten brukar jag resonera: ”Ifall vinet har klass kommer whiskyn att få klass”. Men de här svenska ”konstgjorda” fatsmakerna är riskfyllda. Lingonvin eller hjortronvin må funka ifall påverkan är liten och tillför en accent i det stora hela. Men wood finish-förfarandet är inte sådant. Allt ska ner i det främmande fatet och sedan är det bara att hoppas på att något drickbart kommer ut i andra änden. Björkvinsprepareringen av dessa fat kan inte ha sabbat eken så mycket, kombinationen faller nämligen mycket väl ut. För att inte säga strålande bra. Exemplariskt blending-hantverk, Angela visar på fingertoppskänsla. Björksaven är nedtonad, destillatets frukter framhävs och rök smyger i bakgrunden.
Äppligt stor arom med päronglass och vanilj, lite linolja ger kropp. En omedelbar, sexig doft. Det smakar exotiskt av mango med oljig skalbeska (björksav?) och aska/cigarr mot slutet. Fenolig avslutning, härlig fruktröka där kumquats sticker ut plus sotig guava – komplex finish.
Lite vatten i glaset lockar fram mer mogen exotisk frukt. Så här ska en Mackmyra dofta, destillatet är i sitt esse, ingen svensk är i närheten av denna tropiska flora. Smaken växer ytterligare, savande exotisk frukt, mitt i björksav och fenoler. Rökig fruktläskande avslutning, lättsam fast med kropp. Alldeles suveränt!
Mackmyra Moment Efva 46,3%
Björkvinsmättade fat på 30 och 200 liter varvat med ny amerikansk ek. Finish på körsbärsvinfat. 4111 flaskor | SB-nr 82277, 1249 kr (best.sort från 11 sep)
93/100p 23
23
23
24