
Reviews Italienska Velier är ett spännande rom-hus som leds av romprofilen Luca Gargano. Italienaren har ägnat sig åt att klassificera rom i stilar och ursprung och är en av storheterna i branschen. När han har lagt handen vid en romflaska ska det vara bra. Vilket också stämmer. Kvalitetskraven kopierar den skotska singelmaltbranschen på independent-sidan. Gargano plockar färdiglagrad rom direkt från tropikerna och buteljerar vid fatstyrka utan manipulation. Klimatet gör att styrkan stiger över åren och hamnar på +60% men det är inget problem, mjukheten och sockerstilen hos rom (i kombination med att drycken sällan blir överlagrad) gör att Velier oftast är drickbar utan spädning. Vatten flyttar om aromerna främst i gommen men inte alls i samma utsträckning som hos maltwhisky.
Royal Navy Very Old Rum är en blandning av romsorter från de brittiska delarna av Karibien. Här ingår Caroni från Trinidad, Demerara-rom från Guyana och rum från Jamaica. Den äldsta beståndsdelen från Caroni är över 20 år gammal, och inget i flaskan är yngre än 12 år. Gargano har blandat både kolonn- och potstill-destillerad rom. Och stilen är personlig och nyanserad. Lirar med korinter i nos och gom men går loss med saftig fruktsyrup i munnen som släpper av bedårande färsk frukt som körsbär och fragranta svarvinsbärsblad. Stramare avslut låter eken komma fram, eftersmaken är torrare med korinter och saftigt starkvin. Luktar nyhälld söt motorolja med karamell, knäck och nyss nämnda korinter. Snyggt utfört rom-blandande!
Foursquare Distillery ligger på Barbados och leds av Richard Seale. Gargano har här lagt ner hans rom i cognacsfat för blott 2 års lagring. Tappningen sticker ut min blindprovning. Tom tyst arom. Man får kämpa för att snappa upp socker och äppeldryck i botten av glaset. Munnen är sockrig och alldeles för stark – 64%! Men med vatten utplånas doften totalt. Sockerlagsmunnen skiftar i karamell med ekskugga och en längre bitig sötsyrlig finish som ändå känns lättsam. Plain rum. Inget djup alls men rena romtoner i munnen, bra fast obetydlig.
Hampden Estate ligger i nordvästra hörnet av Jamaica och kom igång med romtillverkning redan på 1750-talet. Här är klimatet aningen svalare, havsvindar piskar lagerhusen, och jordmånen påminner om den i Bordeaux vilket ger en extra kick till sockerrören. Jäststrängen har vårdats genom generationer och är äldre än någon levande människa på ön. Jäskaren är välanvända och hyser viktig bakteriekultur som adderar till mäskens kvalitetet. En surmäsk kallad dunder som fått jäsa i hålor i marken tillsätts också. Resultatet blir en rom med kraft och djup. LFCH-beteckningen signalerar dock en mjukare framtoning än vad vi är vana vid från Hampden. Doften har en berättelse. Blandsaft och sockerlag i förstone, efterhand lite grannbarr. Stor expressiv arom, på djupet äppelpaj med kanel. Kaneltemat går igen i smaken, fruktkaramell lyfts av kardemumma och kanel med muskot och äpple i svansen. Julkryddorna fortsätter i avslutet som är torrare men landar i sockrig rom-känsla. Vatten förstör allt, skall avnjutas vid 60,5% då gommen är underbar.
Luca Gargano har hjälpt Hampden att ta fram en ”överstark” rom som nu ingår i standard-uppställningen. Overproof är en klockren rom. Den sitter som gjuten med lite vatten, perfekt ansad/balanserad. Väldans söt men också fruktig med välgörande rökpustar. Häng med: Sirlig cocktail-frukt i nosen med borstad ek. Söt syrup-entré i munnen som blir fruktsavande, sent rom-smaker plus lite sötrök påminnande om bacon. Lång förförisk eftersmak, som en oloroso sherry-lagrad maltwhisky faktiskt (planar ut i enklare romtoner).
Worthy Park är ett jamaicanskt destilleri som återuppväcktes 2005 efter flera års träda. Den här varianten kokades 2007 i pot stills och lagrades på ex-bourbonfat. Till skillnad från Hampdens Overproof ska du dricka denna 10-åring vid fatstyrka, vatten skalar bort lager och nyanser, dessutom tappar den trycket. Luktar tablettask tutti frutti nyhälld. Därunder en syrlig ton likt köttsaften från rökt lammfiol! Smaken är söt med fruktkaramell plus lite lammfiol-syra. Efterklangen är fruktkaramellig med en beskedlig rökton, lång slingrande eftersmak.
Vit sprit avhandlar vi sällan här på Whiskyspot. Men Worthy Parks vita rom är värd ett besök. Mäsken har fått jäsa i 3 månader vilket lyckas hålla spritigheten i schack. Resultatet blir en särpräglad ”new make” med en fantastisk rökarom som manifesterar sig i tobak och rökt ål. I centrum geléråttor och likörsötma. Visst smakar det olagrad spritig rom men oljighet och spritbeska bäddar in romsmaken i avslutet. Intelligent mixer i cocktails ifall man låter spritbasen ta plats.