• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Elit-rom signerad Luca Gargano

av Henrik Aflodal
1 feb
2014 öppnade Veilier en romaffär i Paris

 Reviews    Italienska Velier är ett spännande rom-hus som leds av romprofilen Luca Gargano. Italienaren har ägnat sig åt att klassificera rom i stilar och ursprung och är en av storheterna i branschen. När han har lagt handen vid en romflaska ska det vara bra. Vilket också stämmer. Kvalitetskraven kopierar den skotska singelmaltbranschen på independent-sidan. Gargano plockar färdiglagrad rom direkt från tropikerna och buteljerar vid fatstyrka utan manipulation. Klimatet gör att styrkan stiger över åren och hamnar på +60% men det är inget problem, mjukheten och sockerstilen hos rom (i kombination med att drycken sällan blir överlagrad) gör att Velier oftast är drickbar utan spädning. Vatten flyttar om aromerna främst i gommen men inte alls i samma utsträckning som hos maltwhisky.

Royal Navy Very Old Rum är en blandning av romsorter från de brittiska delarna av Karibien. Här ingår Caroni från Trinidad, Demerara-rom från Guyana och rum från Jamaica. Den äldsta beståndsdelen från Caroni är över 20 år gammal, och inget i flaskan är yngre än 12 år. Gargano har blandat både kolonn- och potstill-destillerad rom. Och stilen är personlig och nyanserad. Lirar med korinter i nos och gom men går loss med saftig fruktsyrup i munnen som släpper av bedårande färsk frukt som körsbär och fragranta svarvinsbärsblad. Stramare avslut låter eken komma fram, eftersmaken är torrare med korinter och saftigt starkvin. Luktar nyhälld söt motorolja med karamell, knäck och nyss nämnda korinter. Snyggt utfört rom-blandande!

Foursquare Distillery ligger på Barbados och leds av Richard Seale. Gargano har här lagt ner hans rom i cognacsfat för blott 2 års lagring. Tappningen sticker ut min blindprovning. Tom tyst arom. Man får kämpa för att snappa upp socker och äppeldryck i botten av glaset. Munnen är sockrig och alldeles för stark – 64%! Men med vatten utplånas doften totalt. Sockerlagsmunnen skiftar i karamell med ekskugga och en längre bitig sötsyrlig finish som ändå känns lättsam. Plain rum. Inget djup alls men rena romtoner i munnen, bra fast obetydlig.

Hampden Estate ligger i nordvästra hörnet av Jamaica och kom igång med romtillverkning redan på 1750-talet. Här är klimatet aningen svalare, havsvindar piskar lagerhusen, och jordmånen påminner om den i Bordeaux vilket ger en extra kick till sockerrören. Jäststrängen har vårdats genom generationer och är äldre än någon levande människa på ön. Jäskaren är välanvända och hyser viktig bakteriekultur som adderar till mäskens kvalitetet. En surmäsk kallad dunder som fått jäsa i hålor i marken tillsätts också. Resultatet blir en rom med kraft och djup. LFCH-beteckningen signalerar dock en mjukare framtoning än vad vi är vana vid från Hampden. Doften har en berättelse. Blandsaft och sockerlag i förstone, efterhand lite grannbarr. Stor expressiv arom, på djupet äppelpaj med kanel. Kaneltemat går igen i smaken, fruktkaramell lyfts av kardemumma och kanel med muskot och äpple i svansen. Julkryddorna fortsätter i avslutet som är torrare men landar i sockrig rom-känsla. Vatten förstör allt, skall avnjutas vid 60,5% då gommen är underbar.


Luca Gargano har hjälpt Hampden att ta fram en ”överstark” rom som nu ingår i standard-uppställningen. Overproof är en klockren rom. Den sitter som gjuten med lite vatten, perfekt ansad/balanserad. Väldans söt men också fruktig med välgörande rökpustar. Häng med: Sirlig cocktail-frukt i nosen med borstad ek. Söt syrup-entré i munnen som blir fruktsavande, sent rom-smaker plus lite sötrök påminnande om bacon. Lång förförisk eftersmak, som en oloroso sherry-lagrad maltwhisky faktiskt (planar ut i enklare romtoner).

Worthy Park är ett jamaicanskt destilleri som återuppväcktes 2005 efter flera års träda. Den här varianten kokades 2007 i pot stills och lagrades på ex-bourbonfat. Till skillnad från Hampdens Overproof ska du dricka denna 10-åring vid fatstyrka, vatten skalar bort lager och nyanser, dessutom tappar den trycket. Luktar tablettask tutti frutti nyhälld. Därunder en syrlig ton likt köttsaften från rökt lammfiol! Smaken är söt med fruktkaramell plus lite lammfiol-syra. Efterklangen är fruktkaramellig med en beskedlig rökton, lång slingrande eftersmak.

Vit sprit avhandlar vi sällan här på Whiskyspot. Men Worthy Parks vita rom är värd ett besök. Mäsken har fått jäsa i 3 månader vilket lyckas hålla spritigheten i schack. Resultatet blir en särpräglad ”new make” med en fantastisk rökarom som manifesterar sig i tobak och rökt ål. I centrum geléråttor och likörsötma. Visst smakar det olagrad spritig rom men oljighet och spritbeska bäddar in romsmaken i avslutet. Intelligent mixer i cocktails ifall man låter spritbasen ta plats.

Velier Royal Navy Very Old Rum 57,18%

 91p   Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Gjord på melass, destillerad i pot still & kolonnpanna och mestadels lagrad på bourbonfat. Mix av rom från Trinidad (20 år), Guyana (15 år), Jamaica (12 år). I genomsnitt ca 17 år. 60 flaskor.  SB-nr 40369, 1565 kr

Foursquare 2 år 2013 64%

 80p   Doft 18, Smak 21, Exit 21, Balans 20  Utgiven i serien Habitation Velier. Gjord på melass på Barbados, destillerad i pot stills och lagrad på cognacsfat i blott 2 år, buteljerad 2015. 360 flaskor.  SB-nr 40380, 899 kr

Hampden LFCH 7 år 2011 60,5%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Utgiven i serien Habitation Velier. Gjord på melass på Jamaica, destillerad i pot stills, lagrad på bourbon barrels. 660 flaskor.  SB-nr 40379, 995 kr

Hampden Estate Overproof 60%

 90p   Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 23  Görs på melass och vildjäst, får läsa länge i 8-15 dagar. Vattnet tas från en kallkälla 4 km från destilleriet. Destillering i pot stills och lagring på bourbfat. 800 flaskor.  SB-nr 40382, 889 kr

Worthy Park 10 år 2007 59%

 90p   Doft 23, Smak 23, Exit 22, Balans 22  Utgiven i serien Habitation Velier. Görs på melass från gården/plantagen Worthy Park på Jamaica och får en lång jäsning, destillerad i pot stills och lagrad på bourbonfat. 42 flaskor.  SB-nr 40368, 1199 kr

Forsyth Worthy Park White 2015 57%

 92p*   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Utgiven i serien Habitation Velier. Jamaicansk vit olagrad rom som fått jäsa i hela 3 månader, liksom sitta och gosa till sig i jäsbyttorna i väntan på destillering i pot stills. Gjord på melass från Worthy Park Estate. 280 flaskor.  SB-nr 40378, 659 kr
*Bedömd som vit rom

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.