• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live Blindtestet

En fantastisk whiskyera går mot sitt slut

Whiskyfabrikerna som försvann

av Henrik Aflodal
18 mar

Vissa destillerier skulle aldrig ha lagts ner. Som Islays kultrökare Port Ellen eller Speyside-doldisarna Caperdonich och Convalmore. Eller gammel-Clynelish som döptes om till Brora. Allesammans blending-malter som försvann för att folk nobbade Scotch på 1980-talet. Nu planeras framtidens maltwhiskyfabriker som ska pumpa ut 10-13 miljoner liter årligen. Vad händer när försäljningen av blended stagnerar återigen? Henrik Aflodal befarar nya nedläggningar och minns höjdpunkterna från 20 års festande på mytomspunna destillat som snart är försvunna för alltid.

Brora

WHISKYARKEOLOGI är ett fascinerande ämne, och viktigt. För att förstå sin samtid måste man blicka bakåt. Jag har haft förmånen att studera whiskybranschen på parkettplats under två decennier. Sedan tidigt 1990-tal har jag samlat på mig whiskyupplevelser. Inte luddigt i form av oräkneliga whiskyglas som fångats i korttidsminnet och sedan bleknat utan strukturerat och nogsamt nedtecknat.

Jag har byggt upp ett unikt whiskyarkiv med tusentals whiskymöten. Det här ger perspektiv. Dagens whiskyindustri håller på att förändras i rask takt. Singelmaltboomen verkar inte avta. Förvisso smalnar utbudet av destillerier. De stora blendinghusen gav faktiskt ut merparten av sitt maltinnehav tio år bort, idag har man till del givit upp. Det är mestadels singelmaltvarumärkena som lever vidare. Vi saknar med sorg officiella utgåvor av Craigellachie, Aultmore, Glentauchers, Glenburgie för att nämna några få.

När jag bläddrar i mina anteckningsböcker märker jag att kvaliteten höjts, de som satsar på singelmalt skruvar ihop allt vassare produkter. Samtidigt svajar några av de stora whiskyhusen. Lagret av mogen malt är överansträngt. Särskilt allvarligt är läget på Islay som tagits på sängen av det senaste decenniets globala rökmalt-hausse. Öns lagerhus är proppfulla men merparten är under 10 år. Maltpimplandet växer över alla breddar men få uppmärksammar den stora rörelsen i branschen.

Blended Scotch är fortfarande (som alltid) det enda viktiga för skottarna själva och nu satsar man som aldrig förr. The Glenlivet kunde 2010 skryta med världens största malt-destilleri på över 10 miljoner liter årligen, skuggad av värste konkurrenten Glenfiddich och nybyggda blendingmaltkomplexet Roseisle. Singelmaltbetraktarna applåderade satsningarna. Det som är på gång nu avslöjar branschens intentioner. Vi snackar destillerier upp mot 13 miljoner liter, och projekten står som spån i backen.

Men det handlar inte om singelmalt, uppdragsgivare är Scotch-tillverkarna Chivas och Johnnie Walker. När de här kolosserna börjar leverera 7-8 år bort lever ”småttingfabriker” på under 3 miljoner farligt. Strukturell överkapacitet lär drabba whiskyskottland och fler sorgliga nedläggningsbesked väntar. Eller tror du att mindre anläggningar kommer att leva vidare som singelmalter? Knappast, maltwhiskyscenen är idag stentuff, utbudet är förödande stort och nykomlingar får det svårt. En ny modern tid med nya mekanismer.

Förr utlöstes massnedläggningar av taskig försäljning av Scotch. När intäkterna dök drog man i handbromsen direkt och stoppade de sämst rustade, minsta eller för blenders mest oattraktiva maltfabrikerna. Den mest omtalade katastrofen är fortfarande whiskykraschen på 1890-talet då blended Scotch efter sitt genombrott några decennier innan gick på sin första mina. Andra smällen kom på 1980-talet då världsbefolkningen nyktrade till något efter ett genomvått 70-tal. Nu är det bara uppåt.

Nästa smäll väntar bakom hörnet och det lär inte bli någon av de planerade blendingmaltjättarna som får dödsbudet. Häng med på en sorgesam men också lustfylld resa bland destillerier som valts bort. Somligt var mindre bra och då var väl beslutet rätt. Annat visade sig bli fantastiskt gott och där svallar känslorna. I de fall huskropparna finns kvar hoppas maltdrickarna på mirakel men förgäves. Destillerierna öppnar inte mer, deras tid är förbi.

Sida 1 av 9
12...9Nästa

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.