Nya destillerier Isle of Wight fyller 3 år och kommer med sin första whisky. Landet är England och ön ligger söder om Southhampton i Engelska kanalen. Whiskyn lades på fat 16 december 2015, en mix av bourbon barrels och vitvinsfat. Brygden höll 9,2% och skapades av bryggaren Xavier Baker på Goddards Brewery med korn från ön.
– Stor vikt har lagts vid själva bryggandet, en fas man ofta skyndar sig igenom i whiskybranschen. Destillatörer och bryggare har inte talat med varandra på generationer, trots att grunden för all whisky är ett alkoholstarkt öl.
Xavier Baker fokuserar på bryggdelen. Han menar att skottarna låter naturen ha sin gång när de jäser i temperaturer upp till 40˚C. Jästen börjar ju dö redan vid 24˚C vilket resulterar i ovälkomna aromer som tar sig hela vägen till nyspriten. Att bli kvitt dessa aromer kräver mer än 5 år i fat.
– Vår whisky baseras på en ale som jäser med ett temperaturtak på 22-24 ˚C vilket ger en långsam kontrollerad jäsprocess. Jästen är glad och ger en mjukare fylligare whisky. Vi är riktigt stolta över att kunna presentera Isle of Wights första legala whisky.
Destilleriet som ligger i nordöstra hörnet av ön utanför Seaview grundades 2014 av vännerna Xavier Baker och Conrad Gauntlett. När man tänker släppa sin första utgåva är inte bestämt, än så länge får whiskyn bida sin tid i faten.