• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live Blindtestet

Europeisk rye whisky

av Redaktionen
7 nov

I Finland är rye stort, Kyrö och Helsinki har rågwhisky som sina huvudprodukter. I Skottland säljer Dundee-fabriken Arbikie rye och William Grant och Diageo har rågsprit i sina lager. Engelsmännen har sin Adnams rye, danskarna sin Stauning. I Holland kokar Zuidam rye vid sidan av maltwhisky och genever, och i Österrike är just rye Waldviertlers storsäljare. Här hemma i Sverige kom Hven ut med en american style-rye förre jul 2018 och i våras följde lilla Vattudalen i Jämtland efter med sin variant.

Kategorin europeisk rye spretar såklart. Finsk rye smakar bra men luktar sämre. Den brittiska luktar gärna papplåda. Inte alls storvulet fruktsött som förlagan Straight Rye från Amerika. Smakmässigt kan (nästan) vad som helst hända. Faktiskt missar flera av européerna målet. Man får böka runt i oordnade gommar med brötiga obekväma smaker. Det är inte sådär smaskigt sötsyrligt mastigt som originalet från amerikanska södern. Orsaken är förstås att processen är annorlunda i pot stills (när jänkarna har sina kolonnformade beer stills), ihop med kallare lagringsförhållanden. Bäst av alla är sålunda Henric Molin på Hven. Som faktiskt bemödat sig att lägga sig så nära den amerikanska traditionen han kan, med en twist av sin egen maltwhisky i blandningen. Kanske mest framgångsrik är Kyrö. Finnar i gemen skiljer inte mellan maltwhisky och ryewhisky, whisky är helt enkelt whisky. Och man sitter inte och sniffar på brygden heller, vilket är bra eftersom Kyrö som sagt inte luktar så gott.

– Jag tycker det är roligt att det kommer fram fler varianter av whisky från Europa, och Skandinavien i synnerhet, säger Henric Molin på Hven. Jag ser många kollegor komponera fantasifulla kreationer med allsköns sädesrecept, det är det som driver utvecklingen framåt.

Om maltwhiskyn är hårt styrd smakmässigt eftersom alla konsumenter är så vana vid den skotska traditionen, är fältet fritt för rye. Särskilt här i Europa som ligger så långt bort från USA men också för att rye whiskeyn i Amerika knappt existerar, alla dricker ju bourbon däröver. I amerikansk tappning är rye en mix av råg och majs i ungefär lika delar. De stora destillerierna i Kentucky gör egentligen bara stilen för att tillfredsställa en försvinnande kundgrupp som i sin ungdom drack rye, och som komplement till bourbon gör det inget om andelen råg (som enligt lag måste vara minst 51%) inte tar över, då smakar det ju mer som en bourbon vilket troligen får fler att gilla stilen. Här i Europa är rye en blank sida och de flesta destillatörer utgår från sina normala process vilket oftast är maltwhisky. Och det är inte alltid en lyckad startpunkt. Rågen skiljer sig från kornet, den är sötare, kryddigare och oljigare. Helt enkelt svårare att få pli på. Vilket märks när man provar sig igenom sortimentet. Det funkar inte alls för österrikarna.

Hvenus Rye görs i en kombination av kolonnpanna och vanliga pot stills. Destilleringen med sina ’cut points’, olika mass- och energibalanser samt ångtryckspunkter är kritiska frågor när man bygger ihop recept, förklarar destillatör Henric Molin. Whiskyn består av fyra olika basrecept.
– Whiskyn destilleras på olika sätt med individuella inställningar. I kolonnpannan använder vi olika antal plattor för att reglera refluxen, temperaturen varieras för att styra kokningen. Det viktiga är att varje enskilt recept inte blir som det förra eller nästa. Det är en oerhörd skillnad att destillera en maltkornsmäsk eller en rågmäsk. Förutsättningarna är olika vad gäller kemiska komponenter, volatilitet och karaktär.

 

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.