ATT WHISKYBRANSCHEN KRISAR har du säkert hört talas om. Det ropas om brist på 12-årig maltwhisky här i Europa vilket gör att storbolagen tvingas ersätta storsäljare med NAS-versioner (NonAgeStatement). I USA är hysterin än värre, där har man druckit ur nästan alla fat klagas det över. Visserligen tar det bara 4 år att producera en ny bourbon men finns det ekskogar så det räcker, undrar media oroligt?
Lagen säger att man måste lägga en ’straight bourbon’ på nyek så faten kan bara användas en gång. Argsint branschfolk menar att situationen är katastrofal. Riktigt så här nattsvart är inte läget, Whiskyspot har dykt ner i kasoet och tagit reda på vad som egentligen händer däröver.
Pratar man med de åtta stora bourbon-fabrikörerna finns inga problem. Det finns gott om vitek, skogarna är inte alls utgallrade. Visserligen vittnar man om att själva avverkningen är lite trög. Skogshuggare är inget trendigt jobb, slitsamt både mentalt och fysiskt, trots hög mekanisering. Faktum är att man inte får ner träden i tillräckligt hög takt. Men alla jobbar för fullt så 95 procent av leveranserna sker i tid, vilket får sägas vara mer än godkänt.

Problemet är att efterfrågan ökar i takt med att bourbonindustrin gasar på och expanderar. Det allra bästa ekmaterialet drar därför iväg prismässigt. Majoriteten ekträ kommer från privata markägare i Ozark och Appalacherna.
2015 kostar en prima stav-stock härifrån $1400, vilket kan jämföras med $415 år 2012. Tunnbinderier prioriterar kunder man haft länge vilket ju är de stora etablerade destillerierna. Nya småskaliga destillatörer som behöver 1-50 tunnor per dag har svårt att komma in på marknaden. Och det är de nya som högljutt klagat på bristsituationen vilket fått igång ett rykte som ju är sant för dem men inte för majoriteten av branschen. De stora bjässarna har också råd att betala fördyringen av faten.
Fast när situationen stabiliseras och träindustrin hunnit anpassa sig lär priserna sjunka. Förhoppningsvis överlever craft-industrin dit maltdestillerierna räknas, inklusive fruktbrännerier med maltkorn på programmet. Men bourbon-älskarna behöver alltså inte oroa sig, möjligen blir produkten lite dyrare men jämfört med maltwhisky är ändå amerikansk whiskey rimligt prissatt.