• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features live Krönikan live

Falskt alarm, ingen ekbrist i Amerika

av Henrik Aflodal
29 sep

ATT WHISKYBRANSCHEN KRISAR har du säkert hört talas om. Det ropas om brist på 12-årig maltwhisky här i Europa vilket gör att storbolagen tvingas ersätta storsäljare med NAS-versioner (NonAgeStatement). I USA är hysterin än värre, där har man druckit ur nästan alla fat klagas det över. Visserligen tar det bara 4 år att producera en ny bourbon men finns det ekskogar så det räcker, undrar media oroligt?

Lagen säger att man måste lägga en ’straight bourbon’ på nyek så faten kan bara användas en gång. Argsint branschfolk menar att situationen är katastrofal. Riktigt så här nattsvart är inte läget, Whiskyspot har dykt ner i kasoet och tagit reda på vad som egentligen händer däröver.

Pratar man med de åtta stora bourbon-fabrikörerna finns inga problem. Det finns gott om vitek, skogarna är inte alls utgallrade. Visserligen vittnar man om att själva avverkningen är lite trög. Skogshuggare är inget trendigt jobb, slitsamt både mentalt och fysiskt, trots hög mekanisering. Faktum är att man inte får ner träden i tillräckligt hög takt. Men alla jobbar för fullt så 95 procent av leveranserna sker i tid, vilket får sägas vara mer än godkänt.

Skogshuggare i Ozarks ekskogar

Problemet är att efterfrågan ökar i takt med att bourbonindustrin gasar på och expanderar. Det allra bästa ekmaterialet drar därför iväg prismässigt. Majoriteten ekträ kommer från privata markägare i Ozark och Appalacherna.

2015 kostar en prima stav-stock härifrån $1400, vilket kan jämföras med $415 år 2012. Tunnbinderier prioriterar kunder man haft länge vilket ju är de stora etablerade destillerierna. Nya småskaliga destillatörer som behöver 1-50 tunnor per dag har svårt att komma in på marknaden. Och det är de nya som högljutt klagat på bristsituationen vilket fått igång ett rykte som ju är sant för dem men inte för majoriteten av branschen. De stora bjässarna har också råd att betala fördyringen av faten.

Fast när situationen stabiliseras och träindustrin hunnit anpassa sig lär priserna sjunka. Förhoppningsvis överlever craft-industrin dit maltdestillerierna räknas, inklusive fruktbrännerier med maltkorn på programmet. Men bourbon-älskarna behöver alltså inte oroa sig, möjligen blir produkten lite dyrare men jämfört med maltwhisky är ändå amerikansk whiskey rimligt prissatt.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.