Nya släpp Världens andra största singelmalt möter sin publik på ett nytt sätt. För första gången bjuder The Glenlivet in sina fans att vara med och ta fram en whisky. ’Guardians Chapter’ skriver så att säga ett nytt kapitel. Tre olika fatblandningar har presenterats för whiskydrickare världen över som fått rösta på sin favorit. Master Distiller Alan Winchester har jobbat fram versionerna. CLASSIC är en hyllning till grundaren:
– Den här whiskyn skulle George Smith ha känt igen. Jag har använt en blandning av barrels, hogsheads och butts med slutlagring på nya sherryfat. Genom att avstå från kylfiltrering hamnar vi närmare den whisky man drack för 200 år sedan.
Whiskyn uppsöker rötterna och är sötare än den moderna versionen. Whiskyspots Henrik Aflodal har testat Classic:
– Visst är den sötare än vanligt, svårslaget smaskig fruktsyltig gom, samtidigt aromatisk med krämig ek-exit, riktigt läskande! Jag tror många känner igen sig och trivs med den här whiskyn, den vill vara till lags.
Idén till REVIVAL fick Alan när han läste om grundarens son John Gordon. Äldre brodern William skulle ju ärva destilleriet men när han oväntat gick bort kallades lillebror hem från juridikstudier i Edinburgh. Vid den här tiden saluförde omgivande whiskymakare sina varor som ”Glenlivet”-whisky och John Gordon drog grannarna inför domstol.
– Stridbarhet är ett släktdrag. Kom ihåg att George Smith fick slåss för sin rätt att destillera legalt mot en missunnsam omgivning. Sonen återupplivar striden, fast nu i domstol. En uppfriskande ’revival’ och rättfärdighet jag imponeras av.
Revival utgår från samma mix av barrels, hogshead och butts men med tyngdpunkt på amerikanska 1st fill barrels.
– Revivals lätta frukt-stil kommer av den amerikanska ekens vaniljtoner ihop med estrarna som bildas under jäsprocessen, påpekar Alan.
Henrik Aflodal imponeras av hantverket:
– En skickligt ihopsatt modern The Glenlivet. Lätt och fruktig i stilen med exotisk frukt som tema. Med lite vatten kliver eken fram och kärvar till det en smula. Whiskyn blir lite vuxnare men fortfarande lättsamt fruktpositiv. Gillar den skarpt men tror att folk i en blindprovning springer förbi whiskyn eftersom den är så lätt.
Chapters kan ses som en generationsresa. När Alan kommer in på EXOTIC går hans tankar till fjärde generationens whiskymakare, Bill Smith Grant. Det var han som gjorde whiskyn till ett namn i USA med start 1933 då totalförbudet mot alkohol föll. Smith Grant förde ut whiskyn i världen, gjorde den global.
– The Glenlivet är allas vår whisky, var än man bor i världen. Här ville jag skapa en smakrik whisky som speglar mångfalden bland anhängarna. Av de tre har Exotic tillbringat mest tid i nya sherry butts vilket ger en fyllig whisky med kryddighet.
Henrik Aflodal gillar tyngden:
– Förtjusande syltig sherrygom som skickligt bjuder in aromatisk ek i matchen. Vatten väcker syran och accentuerar eken i eftersmaken, The Glenlivet energi tränger igenom, trots sherrydimmorna. En bra balanserad starkvinsdram som jag tror fångar majoriteten.
Alan Winchester trivs med alla tre men har ett särskilt gott öga till Exotic:
– Jag gillar The Glenlivet med sherryinfluenser, det ger whiskyn en extra dimension. Den europeiska eken tillför kryddighet och gör whiskyn robust.
Och det är just Exotic som avgår med segern i omröstningen med 40%. Classic blir tvåa med 34% och Revival trea med 26%. Här i Sverige var det dött lopp mellan Classic och Exotic med Revival strax bakom. Exotic ges ut i februari 2014. Upplagan globalt är 2000 nioliterslådor. Ca-pris här i Sverige blir 695 kr.