Firande Idag firas World Whisky Day världen över. Dagen till ära ska du baka ett riktigt gott bröd. Och sedan smöra på med ett whiskysmör som tillhör gudarna, kreerat av Sebastien Boudet, bagaren i TV4:s Nyhetsmorgon. Smöret passar lika bra på mackan som till grillat kött.
– Ett vispat, brynt whiskysmör är ett fantastiskt tillbehör som är lätt att göra. Jag älskar den nötiga smaken i ett brynt smör tillsammans med den något söta smaken i en irländsk whiskey. Tullamore DEW’s mjuka, fruktiga karaktär gifter sig utmärkt med smörets sälta, säger Sebastien Boudet.
Ingredienser:
250 g normalsaltat smör
1 dl Tullamore D.E.W.
Gör så här:
Bryn smöret i en kastrull på medeltemperatur tills att smöret har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa kontinuerligt.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i hälften av whiskeyn. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa till dess att whiskeyn har avdunstat (då det slutar att bubbla).
Blanda smöret och resten av whiskeyn i en skål och låt svalna i rumstemperatur till dess att smöret blivit krämigt.
Smöret håller cirka 2–3 veckor i kylen – i en försluten burk med lock.