pan class=”highlight” style=”background-color: #af4e4c; color: #ffffff;”> Reviews Franske romentusiasten Florent Beuchet är tillbaka med två rompavor. Den ena (43%) ett socialt djur, tam och snackvänlig. Den andra (58%) häftig och mäktig i smaken men utan egentlig doft. Två singelfat handlar det om, i naturlig form utan sötning med socker.
Guyana-destilleriet Diamond bjuder romdoft i kubik. Simmig arrakston, ändå mild, en aning kanel och centralt, snäll björnbärsmarmelad. Munnen bjuder på punsch och pralin med tryffelfyllning. Så byter romen läge och lägger ut persikonektar som bäddas ner i gräddnougat. Lång utgång, romsockrig såklart men mjuk beska av sandelträ vinner ihop med behaglig värme. En härlig fajt mellan sockerspriten och ekfaten där träet lyfter anrättningen med sina fragranta kulörter.
Ännu mer intressant är Florida-blandningen kokad 2004 och 14 år gammal. De amerikanska destillerierna vill inte nämnas med namn. Tappad på flaska vid cask strength vilket ställer till det för nosen som är helt nedstängd. Stum arom med torr sockerton, gummisnodd spökar i bakgrunden. När jag vattnar ner den blir odören renare med otydlig sötma, drag av choklad/kaffe. Synd eftersom smaken får höga poäng. Vid fatstyrka demarara-sötmastig entré där kaffe och portvinsbrända toner vecklar ut sig. Lång starkvinsaktig final där savande ek lunkar på. Vattnet drar ut händelseförloppet. Oljig start med basturökt skinka och bräckt vatten (coolt), därpå sötade kaffebönor och fylligt portvin. Syrlig värme av körsbärsvin i eftersmaken, mild ek som av chokladfondue klingar av. Smaken är häftig, värd pengarna, testa!